Najnovije

GLAVNA AMERIČKA VOJNA BAZA OTIŠLA POD VODU: Misuri progutao ''avione Sudnjeg dana'' (VIDEO)

Baza američkog ratnog vazduhoplovstva Ofat, koja se nalazi u blizini grada Omahe u Nebraski, gde se nalazi sedište Strateške komande američke vojske, teško je poplavljena zbog izlivanja reke Misuri.

Baza Ofat pod vodom (Foto: Jutjub)

Tužnu vest za američku vojsku je objavio komandant 55. vazduhoplovnog krila američkog vazduhoplovstva, pukovnik Majkl Manion. Baza strateške komanse SAD (USSTRAATCOM) je već treći dan pod vodom.

"24 sata od mog poslednjeg pogleda na aerodrom ... sve više i više vode ... Jasno je da smo suočeni sa velikim problemom ..." - rekao je oficir.

U januaru je u ovoj bazi bio otvoren najnoviji bunker STRATCOM-a - glavni strateški centar kontrole nuklearnih snaga SAD-a, a sada voda puni pistu. Tokom poplave, ispostavilo se da mnogi vojni avioni nisu spremni za uzletanje, a podzemni bunkeri nisu bili u stanju da izdrže vodu. Sada vojnici pokušavaju da se bore sa vodom uz pomoć desetina hiljada vreća sa peskom i drugih veštačkih ograda.

Ofat je jedan od najvažnijih centara za Oružane snage SAD, jer se na njemu nalaze takozvani "avioni Sudnjeg dana" Boeing E-4B Nightwatch NEACP (Nacionalni komandni punkt za hitne slučajeve).

Ovi avioni su stvoreni za američku vladu i vojnu komandu u slučaju globalnog nuklearnog rata, u kojem bi kopnene strukture bile ugrožene uništenjem. Kao što je gore pomenuto, na ovoj bazi nalazi se najnoviji podzemni bunker iz kojeg se kontroliše američko nuklearno oružje.

Prijavljeno je da je skoro trećina vojnog objekta otišla pod vodu, trideset od dve stotine zgrada baze je oštećeno, uključujući i nekoliko hangara Boeing E-4B Nightwatch, a oko kilometar piste je poplavljen.

Zašto Su-30 nisu odbranili indijsko nebo, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA