Najnovije

PAKISTANCI ZGRABILI SOPSTVENOG PILOTA: Pobesnela rulja ga rastrgla, podlegao povredama

Susret indijskih i pakistanskih vazduhoplovnih snaga iznad spornog regiona Kašmira 27. februara rezultirao je padom dva indijska vojna aviona i navodno pakistanskog F-16, prema NJu Delhiju. Islamabad poriče da je izgubio avion.

F-16 (Foto: Jutjub)

Ne samo da je pakistanski F-16 navodno oboren u sukobu s indijskim avionima, već je i pilot, Šahaz ud Din, navodno ubijen nakon spašavanja iz aviona, izveštava indijski list “Frst post”.

Advokat Kalid Omer, koji kaže da je dobio informaciju od porodice pilota, tvrdi da je Šahaz ud Dina lokalno stanovništvo pakistanskog sektora Naušera pomešalo sa pilotom izvučenim iz indijskog aviona i da ga je kasnije linčovala rulja. Prema Omeru, pakistanskog pilota je na kraju spasila pakistanska vojska, ali je kasnije preminuo od povreda koje je zadobio u napadu.

Odnosi između ove dve države pogoršali su se nakon smrtonosnog terorističkog napada na sigurnosni konvoj 14. februara, koji je navodno organizovala grupa DŽaiš al Mohamed, oduzimajući život 45 indijskih  vojnika. NJu Delhi je optužio Islamabad da skriva teroriste i organizovao vazdušni napad na navodni teroristički kamp na teritoriji Pakistana.
Sutradan, nakon vazdušnog napada, Pakistan je objavio da je srušio dva indijska borbena aviona koji su ušli u njegov vazdušni prostor preko sporne kašmirske granice, i da je uhvaćen indijski pilot. U isto vreme, indijsko vazduhoplovstvo je izjavilo da je jedan od njegovih MiG-21 Bizona srušio pakistanske vazduhoplovne snage F-16 tokom sukoba, dok je Islamabad odbio da podnese bilo kakve gubitke.

Pakistan je kasnije pustio jednog od indijskih pilota "kao mirovni gest" 1. marta.

Da li će Indija nastaviti da bombarduje pakistanski Kašmir? Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Da li je zaista oslobađnje indijskog pilota “mirovni gest”?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA