Najnovije

POTEZI PRIŠTINE I DALJE BEZ SANKCIJA: I "Bondstil" ubačen u igru oko taksa?!

Vašington ne preduzima konkretne oštre mere protiv Prištine, iako se spominje i povlačenje vojnika SAD. Kao još jedna od mogućih sankcija navodno zatvaranje vojne baze u blizini Uroševca.

Američka vojna baza Bondstil na Kosovu (Foto: Jutjub)

Nannoviji žuti karton koji je Vašington, navodno, spremio za Prištinu ukoliko ne ukine takse na srpsku robu, teško da bi mnogo potresao kosovske političke lidere. Povlačenje američkih vojnika iz sastava Kfora i iz baze "Bondstil", oni bi mogli da iskoriste kao argument da se smanjuje međunarodno prisustvo, koje inače i ne žele na teritoriji KiM, a samim tim i kao "dokaz" kako njome mogu samostalno da upravljaju.

Da su SAD spremne da zatvore bazu "Bondstil", kao kaznenu meru, preneli su u četvrtak kosovski mediji, ali je u petak iz američke ambasade u Prištini saopšteno da "politika SAD još uvek podržava Kfor i prisustvo američkih trupa u kampu 'Bondstil' koji održava sigurno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu".

- Kao i svuda u svetu, i ova i druga angažovanja podležu redovnoj reviziji - navodi se još u saopštenju.

Otkako su uvedene iracionalne takse u novembru, SAD su u nekoliko navrata prekoravale Prištinu zbog tog poteza, a sankcije koje su najavljivali ili primenili delovale su kao ispaljivanje ćoraka prema kaznenim merama, koje se Vašington ne libi da primeni kada mu neko zaista stane na žulj.

Prva mera, podsetimo, bilo je otkazivanje planirane posete Prištini komandanta Nacionalne garde Ajove, general-majora Timotija Ora. Zatim je zaprećeno uskraćivanjem podrške Kosovskim bezbednosnim snagama, a onda, početkom februara premijeru privremenih kosovskih institucija Ramušu Haradinaju nije odobrena američka viza koja mu je bila potrebna da bi učestvovao na konferenciji o Balkanu.

Pripadnik KOS u penziji LJuban Karan kaže da su, prema nezvaničnim informacijama, pretnje SAD Prištini da će zbog njihove neposlušnosti napustiti "Bondstil" samo paravan za vojne planove Vašingtona da se izmeste sa Kosova i stacioniraju u - Makedoniji:

- Oni odavno "pikiraju" bivšu bazu JNA "Krivolak", koja je nekada bila najbolji vojni poligon u Evropi, u kojoj mogu da se simuliraju najrazličitiji uslovi, uključujući pustinjske, što je Amerikancima veoma bitno. Tu je i reka Vardar, specifična je mikroklima, što to mesto čini idealnim za vežbe svih rodova vojske.

Karan podseća da Vašington već duže smanjuje broj pripadnika svoje vojske u "Bondstilu" i da ih je tamo trenutno oko 850. Za tvrdnje predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića da se Amerikanci iz "Bondstila" premeštaju u novu bazu koju će graditi severnije na KiM, Karan kaže da nema takve informacije i da je to "poturanje lažnih vesti".

Povodom mogućnosti da se američki vojnici povuku iz baze kod Uroševca, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji rekao je u petak da "Kosovo ne treba da prekida odnose sa SAD i da bi trebalo da bude posvećeno tome da se baza Bondstil održi".

NJegov koalicioni partner, premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, koji ostaje sve usamljeniji u nameri da se takse na srpsku robu zadrže, u petak je optužio, ne samo Hašima Tačija i Veseljija, već i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zajedno "orkestriraju diplomatski pritisak na njega" da suspenduje ove namete.

- Sve je ovo proizvod prištinskih političara. NJihovi prijatelji su im rekli da pojačaju pritisak na mene da suspendujem takse jer su sklopili dogovor sa Vučićem. Tači i ljudi oko njega su tako brzo i lako odustali od ove mere iako se svi slažu da bi to moglo da nanese štetu Kosovu - tvrdi Haradinaj.

Prištinska štampa je, inače, prenela da su se baš pred američkom delegacijom, koja je boravila u Prištini, otvoreno zavadili Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Pred dvojicom predstavnika Trampove administracije zaduženim za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost, svađu je, navodno, započeo Tači govoreći za Haradinaja da je antiamerički nastrojen i da će svojom politikom uništiti odnose Prištine i SAD. Haradinaj je uzvratio rekavši Tačiju da se plaši Specijalnog suda i da mu uopšte nije stalo do sudbine Kosova.

Lažne optužbe protiv Radoičića

Srpska lista ocenila da je izjava Hašima Tačija da je on proterao Milana Radoičića "javno i otvoreno priznanje da je proces protiv Radoičića politički progon". Ta stranka ocenjuje i da je izjava po- tvrdila istinu "o nevinosti i lažnim optužbama protiv gospodina Radoičića, čije ime su pokušali da ukaljaju Hašim Tači i pojedini Srbi sa njegovog kanabeta, poput Rade Trajković, ili predstavnika kvaziopozicije u Beogradu".  Srpska lista nikada neće dozvoliti da bilo ko napada one koji brane Srbe i Srbiju na Kosovu i Metohiju, bez obzira na to koliko para davali oni koji žele da okupiraju sever i proteraju srpski narod sa svojih ognjišta - zaključeno je u saopštenju. Inače, predstavnici SL na KiM juče su ukazali predstavnicima Evropskog parlamenta, predvođenim izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, na probleme sa kojima se suočava srpski narod na Kosmetu.

Tači: samo preko mene mrtvog

Razmena teritorija se nikada neće desiti, to je pogodba i nikada neće biti dozvoljena. To može samo preko mene mrtvog - rekao je predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači nakon susreta u petak sa albanskom dijasporom u Tirani.

Niko, tvrdi Tači, ne može da podeli Trepču, ni Mitrovicu ni jezero Gazivode, niti da uzme centimetar kosovske teritorije, prenela je "Gazeta blic".

Da li će Indija nastaviti da bombarduje pakistanski Kašmir? Šta o tome kaže ambasador Indije u Moskvi pročitajte OVDE

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako izgleda američka baza Bondstil na Kosovu iznutra. 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA