Najnovije

ITALIJA RAZBESNELA VAŠINGTON: Udružili se sa Kinom

Italijanski vicepremijer Đuzepe Konte obavezao se danas da će Italija biti prva članica G7 koja će se pridružiti kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put", uprkos primedbama SAD i zabrinutosti koja dolazi iz njegove vladajuće koalicije.

Rim (Foto: Pixabay)

Obraćajući se Parlamentu Konte je rekao da potpisivanje memoranduma o razumevanju sa Kinom o realizaciji projekta "Pojas i put", koje bi trebalo da se desi tokom posete kineskog premijera Italiji ove nedelje, neće ni najmanje dovesti u pitanje poziciju Italije u okviru strateškog transatlantskog saveza ili u odnosu sa evropskim partnerima.

Italijanski potpis se smatra velikim korakom ka legitimizaciji projekta koji predviđa kopneno i pomorsko povezivanje Kine i Evrope. Zvaničnik Bele kuće upozorio je Italiju da se ne pridružuje inicijativi, koju je nazvao kineskim "projektom taštine".

Evropske vlade su odbile da potpišu zajedničku deklaraciju o inicijativi "Jedan pojas, jedan put" prošle godine u Pekingu. NJihovi su predstavnici tvrdili da kineska inicijativa ne ispunjava standarde o finansiranju i transparentnosti.

Konte je u govoru poslanicima rekao i da su detalji dogovora razrađeni tokom višemesečnih konsultacija na svim nivoima vlasti, te naglasio da memorandum nije pravno obavezujući, a da će s druge strane Italiji omogućiti pristup ogromnom tržištu.

"Naš izvoz u Kinu daleko je niži nego u ostatak Evrope" izjavio je Konte i dodao da će doći i do redefinisanja komercijalnih saobraćajnih ruta. "Imaćemo nove aerodrome, nove trgovinske koridore i to će svakako uticati na naš ekonomski rast. Ne želimo da izgubimo tu priliku", zaključio je vicepremijer.

Opozicija je napala planirani memorandum i nedostatak detalja koji su dostavljeni parlamentu, upozorivši da bi sporazum mogao biti "trojanski konj" kojim bi Kina potkopala italijansku industriju.

Čak i poslanici iz desničarske Lige, koji su deo Konteove koalicije, kažu da je njihova podrška memorandumu uslovljena time da ne šteti odnosima Italije i njenih partnera.

"Ako Kinezi žele da investiraju u železnice i luke, u redu. Važno je da kontrola ostane u italijanskim rukama'', rekao je lider Lige Mateo Salvini.

Frančesko Siski, stručnjak za Kinu koji trenutno radi kao istraživač na Univerzitetu Renmin u toj zemlji, rekao je da je najveći problem sporazuma to što se Italija uključila u njih bez da je prethodno o tome detaljno obavestila svoje saveznike.

"Tu je nedostajalo profesionalizma i političkog znanja. Kakav god da je dogovor, prvo treba razgovarati sa Amerikancima i Evropljanima i dogovoriti se o zajedničkom pristupu, a onda pregovarati sa Kinom'', rekao je Siski.

Kako se glavna američka vojna baza raspada, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Italija ulazi na put svile

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA