Najnovije

KARADŽIĆEVE REČI UOČI PRESUDE: Ko ujutru proguta svoj ponos, možda nešto i večera...

Bivši predsednik RS smiren, dobro se drži i nada se slobodi. "Novostima" poslao aforizme. Brat Luka: Radovan se dobro oseća i drži, optimista je i veruje da je pravda dostižna

Radovan Karadžić (Foto: ICTY)

Radovan Karadžić smiren dočekuje izricanje pravosnažne presude u Hagu. Duboko veruje da će Žalbeno sudsko veće ispraviti nepravdu iz prvostepene presude i uvažiti argumente iz njegove žalbe. Uoči javnog saopštavanja odluke, "Novostima" je poslao četiri svoja aforizma koja je napisao u pritvoru u Sheveningenu.

'’Ko ujutru proguta svoj ponos, mžda i nešto večera…

Nova govorna mana: SPORAZUM se izgovara kao SPORAZIM.

On je budala, ali energična budala!

A ko stoji iza propalog čoveka?'’, nakisao je Karadžić.

Nadu da će epilog po njega biti pozitivan crpi iz činjenice da je vrlo precizno ukazao na mnoge nelogičnosti i površnosti u zaključivanju prvostepenog veća. Na više mesta je dokazao da su njegovu krivicu utvrdili samo na osnovu pretpostavki. Zbog svega toga je, kako smo saznali, veliki optimista, ubeđen da se ne može dva puta zažmuriti pred istinom i činjenicama.

NJegov brat Luka Karadžić, koji je pre dve godine prisustvovao u Hagu izricanju presude, ovog puta, zbog zdravstvenih problema, nije otputovao. Kako za "Novosti" kaže, čitanje odluke gledaće kod kuće, u Beogradu.

- Čuo sam se sa Radovanom pre dva-tri dana. On se dobro oseća i dobro drži i veruje da je pravda dostižna. Najbolje poznaje svoj predmet, zna da je bilo mnogo lažnih svedočenja i zbog toga je optimista. Svima nam je ulio nadu da će se ovaj proces dobro završiti, tako da se svi nadamo i verujemo u pravdu - kaže nam Luka Karadžić.

Karadžić je pre dve godine u Haškom tribunalu prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu. Od 11 tačaka optužnice osuđen je za deset, koje su obuhvatile granatiranje Sarajeva, istrebljenja, progone, ubistva i proterivanja nesrpskog stanovništva, nehumana dela, teror, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Karadžić se, inače, tokom postupka sam branio, ali je imao pravni tim koji mu je pomagao. Sam je pisao i žalbu na prvu presudu od 2.000 stranica i zatražio da bude oslobođen krivice.

Pravosnažna presuda biće izrečena 20. marta u 14 časova i saopštiće je predsedavajući petočlanog sudskog veća Mehanizma za krivične sudove Vang Joensen. Međutim, prenos će, kako su u Hagu rekli, zbog operativnih razloga ići sa pola sata zakašnjenja. S obzirom na to da su do sada sve presude emitovane direktno, sud se očigledno odlučio za odloženi prenos posle incidenta u sudnici sa Hrvatom Slobodanom Praljkom, koji je ispio otrov pred kamerama, pa signal puštaju kasnije kako bi mogli da kontrolišu šta sve ide u etar.

Zašto znalci ćute o protestima, saznajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rodno selo Radovana Karadžića

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA