Najnovije

Mima Karadžić u "Feliksu" premijeri Zvezdara teatra i režiji Darka Bajića

Konferencija za novinare povodom premijere predstave „Feliks“ održana je danas u Zvezdara teatru. Predstava je nastala po romanu Vladimira Kecmanovića, u adaptaciji Koste Peševskog i Darka Bajića, koji je i reditelj predstave.

Glumci u predstavi (Foto: Jakov Simović)

Konferenciju za novinare otvorio je direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević. On kaže da mu je veoma drago što su, u poslednjih godinu dana, na scenu ovog pozorišta postavljena dva romana Vladimira Kecmanovića. Kao što je predstava „Osama-Kasaba u NJujorku“ bila uspešna, tako se nada da će biti uspešan i „Feliks“.

„Kecmanović je ovde postao domaći pisac, jer je njegova proza jako pogodna i prilagodljiva za pozorišna izvođenja, ima odličan dijalog i uvek je zasnovana na dobroj priči, što je nešto što je izuzetno važno za dobru predstavu. Priča ima jednu skoro triler osnovu i nije dobra za prepričavanje, kao što u trileru ne bi bilo dobro da se zna ko je ubica“, kaže Kovačević.

Pisac romana „Feliks“ Vladimir Kecmanović je otkrio da je do ideje za ovu priču došao tako što je čuo za penzionera prevaranta koji je navodno menjao stan u Beogradu za odgovarajući stan u unutrašnjosti. Taj čovek predstavljen je u liku Feliksa, kome jednog dana u stan, sa pištoljem u rukama, dolazi sin, za koga nije znao da postoji. Tako počinje ova priča.

Autor dramatizacije Kosta Peševski kaže da će publici biti veoma zanimljiva paleta žanrova koji su prisutni u ovoj drami. 

„Feliks je priča o dvojici prevaranata koji u prevaru ulaze iz različitih motiva. Za jednog je to neka vrsta pobune protiv sistema, dok je za drugog to način da u svoj život dovede oca koga nikad nije imao. To je ono što ta dva lika na neki način čini suprotnim, što ih sukobljava jer jedan prevarom želi da se potpuno otuđi od društva, a drugi da se integriše u to društvo“, kaže Peševski.

Ovo je drugi roman Vladimira Kecmanovića koji u Zvezdara teatru postavlja reditelj Darko Bajić. On kaže da su mu priče Vladimira Kecmanovića veoma inspirativne, jer se njegovi junaci za svoje ciljeve bore do poslednjeg daha.

Glumac Milutin Mima Karadžić tumači naslovnu ulogu Feliksa. On je u Zvezdara teatru do sada glumio u tri predstave, poslednji put pre čak 15 godina.
„Sve što sam igrao u ovom pozorištu imalo je preko 100 izvođenja. Ovde je dobra atmosfera. Rad na predstavi je bio veoma zanimljiv, upoznao sam ove mlade ljude koji su stvarno daroviti i napravili smo dobru ekipu“, kaže Milutin Mima Karadžić.

Sina prevaranta Feliksa u predstavi tumači glumac Filip Hajduković.

„Jako sam zahvalan što je Darko Bajić uspeo da mi prenese osećaj slobode koji postoji u ovom pozorištu. To ni u jednom procesu do sad nisam imao, osećaj da može da se proba sve. Mislim da je to jako bitno za mladog glumca i zato sam uživao. Što se tiče mog lika, ja sam ta prošlost sa pištoljem o kojoj je govorio Vladimir Kecmanović“, kaže Hajduković.

O svom liku govorio je i glumac Marko Gvero.

„Igram arhetipa povratnika iz Nemačke, gastarbajtera koji je ceo svoj život isplanirao, vratio se i izgradio porodičnu imperiju i drži čvrstu tradicionalnu ideju o očuvanju porodice. Sve dok mu se Feliks ne umeša u život“, kaže glumac Marko Gvero.

U predstavi igraju još i Andrijana Oliverić, Milena Damnjanović i Nikola Cvetković.  Najmlađi član ekipe, glumac Nikola Cvetković, kroz svoj lik predstavlja zahteve i karakteristike mlađe generacije.

„Mi smo na interesantan način predstavili kako ta generacija izgleda danas, odnosno kako bi mogla da izgleda u budućnosti i šta nam preti ako nešto ne preduzmemo povodom toga“, kaže Cvetković.
Premijera predstave je zakazana za 22. mart. Prve reprize će se igrati 23, 29. i 30. marta u Zvezdara teatru.

Pročitajte OVDE kada je premijera “Nečiste krvi” u Narodnom pozorištu.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mima Karadžić: Kod nas su zvezde novokomponovani pevači.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA