Najnovije

NOVA AMERIČKA PROVOKACIJA: Strateški B-52 "nišanili" ruske ratne luke na Baltiku i Peterburg

Amerikanci su se bili ozbiljno uzbudili kada je Vladimir Putin – u martu prošle godine – prodemonstrirao kompjutersku simulaciju mogućnosti najnovijih ruskih raketnih sistema „Avangard“, „Sarmat“ i „Kinžal“. Čak su sebi dozvolili izliv“pravednog gneva“ jer im učinilo da jedna od tih raketa `nišani` neku važnu tačku na Floridi.

V-52 (Foto: Jutjub)

Dokaze za to nisu nudili, a nisu ih ni imali. Zato su sada sami prešli na realne ratne igre i počeli da `nišane` važne vojne tačke na severozapadu Rusije, pa čak i sam Sankt Peterburg!

Ni manje, ni više.  

NJihov strateški bombarder i raketonosac Boeing B-52H Stratofortress, čiji je registarski broj 60-0024, uzleteo je iz britanske avio-baze Faerford, približio se baltičkoj obali Rusije i upustio se u imitiranje napada na tu raspoređene ratne luke Rusije.

Učinio je to, doduše, sa uključenim transponderima. Dakle: ne krijući se.

Bio je to ulovni napad na glavnu bazu ruske Baltičke ratne flote sa visine od 8.200 metara.

Potom je izveo je `napad` na ratnu luku pored Peterburga. Od ruske „severne prestonice“ u tim trenucima bio je udaljen 191 kilometar.

Isti `strateški` je u paru sa svojim `bratom-blizancem` imitirao napad na još jednu rusku ratnu luku sa udaljenosti od 150 kilometara.

Ruska obalska PVO u sva tri slučaja je raportovala: „Vidimo i pratimo“.

Prvi B-52H već nedelju dana testira budnost ruske PVO i ratne avijacije od Kalinjingrada do Peterburga.

Ruski general Vladimir Popov ocenio je da Amerikanci uvežbavaju izvođenje velikog raketno-bombarderskog napada na Kalinjingradsku oblast - najzapadniji deo RF.

On ukazuje da je iznad Barencovog mora u isto vreme bio američki leteći radar RC-135.

Popov procenjuje da će se američki strateški bombarderi-raketonosci za koji dana `pozabaviti` i ruskim arktičkim  Severom.

Pentagon je Rusiji poslednjih dana primakao šest B-52H koji mogu da nose nuklearne bombe.

General Popov na sve gleda spokojno: „To je sastavni deo bojeve pripreme američke vojne avijacije za udare po Rusiji“.

Sa njim je saglasan dr vojnih nauka Konstantin Sivkov, koji je potpredsednik Ruske akademije za artiljerijske i raketne nauke:

„U stanju smo hladnog rata sa Sjedinjenim Državama. A nije loptica na strani Amerikanaca. Dali su našoj PVO da uvežbava na potencijalno glavnom neprijateljskom `objektu`. Od izviđanja do `otvaranja vatre`.

Slično na stvari gleda i Popov koji ukazuje:

„Mogu da pretpostavim da su naši proveravali stepen američke drskosti. Direktne pretnje našoj granici nije bilo jer se smatra da treba dejstvovati ako se neko približi našoj granici na 22 kilometra ili manje. U stvarnosti, čim se nečiji avion približi obalama ili granicama Rusije – pored njega se pojavljuje naš lovac koji mu stavlja do znanja  da je nepoželjan.  nekada i dva.Čim se to dogodi, NATO avioni (američki, švedski, britanski, nemački..) menjaju kurs i udaljavaju se. Ako se kolebaju naši ih naprosto potiskuju.“

Sivkov je, inače, ovako objasnio šta je u ovom slučaju značilo da su V-52 `nišanili` ruske ratne luke:

„Nije to, na prvi pogled, ništa spektakularno. Ti avioni su ovoga puta bili nenaoružani, ali su se postavljali onako kako bi se postavili kada bi izvodili realni raketni napad na naše balitičke luke, uključujući i peterburšku. Držali su se neko vreme u tom položaju, pa menjali kurs i odlazili. Da je neki od tih aviona pokušao realni napad na te luke – bio bi oboren“.

Posle majice sa likom Divjaka, ponovo pljuno Srbima u lice! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA