Najnovije

ALARMANTNO! POČELE ZAJEDNIČKE VEŽBE ALBANSKE VOJSKE I KBS! Šiptari uvežbavaju napad na sever Kosova?!

Vojne i bezbednosne snage Albanije i lažne države Kosovo počele su pre tri dana zajedničke vežbe za upad na sever pokrajine i napad na Srbe!

Ilustracija (Foto: Pravda)

Vlasti u Tirani i Prištini saopštile su da se u bazi Pomozatin kod Kosova Polja organizuje 'zajednička obuka za potragu i spasavanje' u kojoj učestvuju pripadnici Vojske Albanije i Kosovskih bezbednosnih snaga, ali stručnjaci upozoravaju da se iza svega kriju mnogo opasnije namere. Bezbednosni izvori prenose da je ova obuka zapravo paravan za uvežbavanje vojne intervencije za severu Kosova.

Prema rečima naših odlično obaveštenih izvora, ova akcija očigledno ima političku podršku iz inostranstva.

- Reč je o brutalnom kršenju Rezolucije 1244 SB UN, koja kaže da je Kfor jedino moguće vojno prisustvo na Kosovu. Neko iz međunarodne zajednice je očigledno zažmurio i dozvolio vojsci druge države da uđe na teritoriju Kosova pod maskom vežbanja nekakvih akcija spasavanja - navodi izvor sa Kosova.

Inače, vest o vežbi albanske i "kosovske" vojske objavila je albanska ministarka odbrane Olta DŽačka.

"Ponovo regionalna saradnja, zajedno sa svojim kolegama iz Kosovskih bezbednosnih snaga, obuka za planinsku potragu i spasavanje u Centru za obuku i spasavanje Pomozatin. Ovoga puta, pripadnici albanskog bataljona za podršku zajedno sa kolegama iz KBS na planinskoj obuci", napisala je DŽačka na društvenim mrežama.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskg Odbora za KiM, na drugoj strani kaže da je reč o "pripremi rata".

- Ovo je jedan od najozbiljnijih udara na regionalnu stabilnost. Ovim žele da poruče da je moguća nasilna akcija vojske Albanije i KBS protiv Srba na severu pokrajine. To je i poruka Srbiji da će, u slučaju obrane naroda, protiv sebe imati ne samo prištinske formacije već i albansku vojsku. Ovo znači i da njihova vojska može da se pojavi skoro na vrhu Kopaonika, gde je administrativna linija. Ovo što je Albanija uradila je klasična priprema za rat i to moramo najoštrije osuditi - upozorava Drecun, dodajući da je Kfor napravio neprihvatljiv propust i da neko za to mora da odgovara:

- Reč je o jako opasnom potezu vlasti u Tirani i Prištini, jer je po Rezoluciji 1244 Kfor jedino moguće vojno prisustvo na Kosovu. Na delu je brutalno kršenje međunarodnog prava i Albanci bi morali da snose odgovornost...

Dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons' Miroslav Bjegović ocenjuje da Albancima neće proći pakleni plan za novo etničko čišćenje Srba.

- Mogu jedni i drugi Albanci zajednički da vežbaju koliko god hoće, ali ako im je krajnji cilj zauzimanje severa Kosova, bolje da ne troše vreme. Srbija im to neće dozvoliti! Moraju biti svesni da Srbija i njeno rukovodstvo ni po koju cenu neće dozvoliti nasilno zauzimanje severa Kosova - podvlači Bjegović.

Đurić: Dalje ruke od univerziteta

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je Prištini da zaboravi na otimačinu srpskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

- Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici bio je i biće u srpskom obrazovnom sistemu. Zato privremenim institucijama samouprave u Prištini poručujem: Dalje ruke od našeg univerziteta, jer on se ne otima, već se na njemu stiče znanje - odbrusio je Đurić.

Upadi ROSU na sever Kosova

* novembar 2018. zbog navodnog hapšenja osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića

* septembar 2018. zbog odluke Tačija da se provoza jezerom Gazivode

* mart 2018. zbog hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Voker u Račku odigrao istu ulogu kao „Beli šlemovi“ u Siriji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šešelj albanskom novinaru - Srpska vojska se mora vratiti na Kosovo!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA