Najnovije

DESNIČARI OMETALI MOLITVU: Pred danskim parlamentom zapaljen Kuran!

Lider danske ekstremno desničarske stranke Čvrsti smer Rasmus Paludan zapalio je danas u Kopenhagenu muslimansku svetu knjigu Kuran, želeći da isprovocira vernike koji su se okupili pred zgradom danskog parlamenta da obave džuma-namaz, muslimansku molitvu petkom, javlja agencija Anadolija.

Zapaljen Kuran (Foto: Jutjub)

Ispred zgrade danskog parlamenta u Kopenhagenu danas je organizovano klanjanje džuma-namaza na otvorenom, u znak protesta na prošlonedeljni teroristički napad na dve džamije u novozelandskom gradu Krajstčerču, u kojima je ubijeno najmanje 50 muslimana. DŽuma-namaz pred danskim parlamentom protekao je u senki provokacija.

Iako su ogranizatori molitve na otvorenom pred danskim parlamentom uredno najavili događaj nadležnim organima, grupa ekstremnih desničara se okupila u blizini zgrade parlamenta te provocirala okupljene građane.

Okupljeni ekstremni desničari na kontraprotestu nosili su izraelsku državnu zastavu, te sirenama automobila pokušali da spreče vernike u obavljanju namaza. Rasmus Paludan, lider danske stranke Čvrsti smer, poznate po antiimigrantskim i antiislamskim stavovima, provocirao je vernike muslimane tako što je pred njima zapalio svetu islamsku knjigu Kuran.

Paljenje Kurana desilo se oko 100 metara od mesta gde je klanjan džuma-namaz, s obzirom na to da policija Paludanu i njegovim pristalicama nije dozvolila da se približe današnjem skupu. Poslanik Narodne partije Danske Martin Henriksen je takođe provocirao okupljene vernike pred danskim parlamentom. On je pre samog klanjanja džuma-namaza prilazio vernicima i verbalno ih napadao.

Predsednica danskog parlamenta Pia Kjaersgard ranije je izjavila kako se protivi klanjanju džuma-namaza pred zgradom parlamenta ove zemlje. Tokom ovog događaja preduzete su visoke mere bezbednosti, a policija je uhapsila najmanje šest osoba.

U danskoj su palili Kuran i stavljali na Internet i u februaru.

Pročitajte OVDE ko to čačka ruskog medveda i kako.

Izvor: Anadolija

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Paludan često provocira muslimane u Danskoj, pogledajte kako.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA