Najnovije

OSLOBODIĆEMO GOLAN, UVEK ĆE BITI SIRIJSKI! Damask se oglasio o slepom služenju Trampa Izraelu

Sirijska vlada osudila je jučerašnju izjavu američkog predsednika Donalda Trampa, koji je poručio da je vreme da se prizna da Golanska visoravan pripada Izraelu.

Asad ( Foto: Pres služba predsednika Sirije)

Sirijska vlada poručila je da su odlučni da područje povrate pod svoju kontrolu koristeći "sva sredstva", prenosi Rojters.

U saopštenju vlade se navodi da je Trampova izjava pokazala "slepu pristrasnost SAD prema Izraelu", ali da je "stvarnost da Golanska visoravan jeste i ostaće sirijska i arapska".

- Sirijska nacija je još odlučnija da oslobodi ovaj vredan komad sirijske teritorije koristeći sva moguća sredstva - saopštila je vlada Sirije.

Tramp je juče poručio na Tviteru da je vreme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, teritorijom koju je ova zemlja osvojila od Sirije nakon Šestodnevnog rata 1967. godine i potom je anektirala.

"Posle 52 godine vreme je da Sjedinjene Američke Države u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, što je od ključnog strateškog i bezbednosnog značaja za državu Izrael i regionalnu stabilnost!" napisao je Tramp na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters.

Šestodnevni rat, Arapsko-izraelski rat 1967. poznat i kao Junski rat, vođen je između Izraela, s jedne strane, i Egipta, Jordana i Sirije, s druge strane.

Na kraju tog rata, Izrael je pod svoju kontrolu stavio Pojas Gaze, Sinajsko poluostrvo, Zapadnu obalu i Golansku visoravan. 

Rusija počinje testiranje 20 hipersoničnih raketa „Kinžal“. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA