Najnovije

OVAKO IZGLEDA KRAJ KALIFATA: Najduža kolona predaje Islamske države! Da li je ovo konačan poraz džihadista? (VIDEO)

Teroristička grupa, tzv. Islamska država poražena je u bici kod Baguza u Siriji, poslednjeg uporišta terorista u ovoj državi, saopštile su Sirijske demokratske snage (SDF).

Predaja džihadista Islamske države (Foto: Jutjub)

SDF, koje uživaju podršku SAD, navele su da je okončan samoproglašeni kalifat tzv. Islamske države, prenosi Rojters.

- Baguz je oslobođen. Vojna pobeda protiv Islamske države je ostvarena - saopštio je na Tviteru šef službe za štampu SDF Mustafa Bali.

SDF su više nedelja vodile borbu za Baguz, gradić na granici sa Irakom.

Pre mesec dana je iz Baguza u izbeglički logor al-Hol stiglo oko 15.000 ljudi. Trenutno se u logoru nalazi više od 50.000 ljudi, a 90 odsto njih su žene i deca. Neka deca stižu u al-Hol bez ijednog roditelja.

Inače, dok je svet čekao zvaničnu potvrdu da je kalifat poražen, u medijima se proširio snimak predaje boraca Islamske države.

Na snimku se vidi nepregledna kolona ljudi u pustinji, lica prekrivenih maramama, kako stoje ili sede jedan ispred drugog dok čekaju da ih borci koji su ih zarobili prevezu dalje.

Snimak je objavio sirijski novinar Mohamed Hasan.

- Najduža kolona pripadnika ID različitih nacionalnosti predala se Sirijskim demokratskim snagama - napisao je on na Tviteru.

SDF je tražio od SAD pomoć u uspostavljanju posebnog suda koji bi ovim teroristima sudio u Siriji, na teritoriji koju drže ove snage. Ipak, iako je gubitak Baguza velika prekretnica u borbi protiv Islamske države, ta grupa i dalje je pretnja. Neki ostaci ID skriveni su u središnjem delu sirijske pustinje, a drugi su pobegli u iračke gradove.

Sudbina vođe Islamske države Abu Bakra al Bagdadija nije poznata, kao ni šta je sa ostalim komandantima, iako SAD veruju da se on danas nalazi u Iraku.

Američki “Predator” oboren iznad Sane. Pogledajte OVDE novi ratni trofej Huta.

Izvor: Index. hr, Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Poslednji dani kalifata

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA