Najnovije

DOJČE VELE RAZOTKRIVA: Nemački milijarderi se suočili sa nacističkom prošlošću

Rajmanovi raspolažu s oko 33 milijarde evra imovine. Oni su druga najbogatija nemačka porodica. Istoričari su konačno rasvetlili mračno poglavlje tog nemačkog industrijskog klana.

Hitler (Foto: Jutjub)

Možda niste još nikada čuli za nemačku preduzetničku dinastiju Rajman – ali sigurno ste u rukama imali neke od proizvoda globalno poznatih marki čiji su oni (su)vlasnici: Kalgon ili kafa Jakobs, na primer. Gotovo 80 godina nakon početka Drugog svetskog rata, porodica Rajman se (sa svojim globalnim JAB holdingom) konačno suočila sa svojom prošlošću. Nacističkom prošlošću.

Kako pokazuje istraživanje lista „Bild am zontag“, u fabrikama i u privatnoj vili Alberta Rajmana starijeg i Alberta Rajmana mlađeg u Ludvigshafenu očigledno je tokom vladavine nacionalsocijalista bilo slučajeva nasilja i zloupotrebe prisilnih radnika. List piše da su ta dva preduzetnika bili uvereni nacionalsocijalisti i antisemite – koji su znatno profitirali od Drugog svetskog rata.

Naslednici žele da razjasne stvari

Iz okruženja naslednika porodice Rajman, koji su prema sopstvenim navodima pre tri godine angažovali jednog nezavisnog istoričara kako bi u potpunosti rasvetlio nacističko poglavlje u istoriji firme, ti su navodi u međuvremenu potvrđeni. „Osećamo olakšanje zbog toga što je sad sve to obelodanjeno“, odgovorili su oni na novinarsko pitanje.

Peter Harf, osoba od poverenja porodice Rajman i šef holdinga JAB, za „Bild“ je rekao: „Rajman stariji i Rajman mlađi bili su krivi. Ta dva preduzetnika ogrešila su se o zakon, oni su zapravo morali u zatvor.“

Istoričar Paul Erker sa Univerziteta u Minhenu pre nekoliko nedelja je Rajmanovoj deci (ima ih četvoro), jednom unuku, kao i Peteru Harfu predstavio rezultate dosadašnjeg istraživanja. „Bili smo bez reči dok je profesor Erker pričao. Bilo nas je sramota i bili smo beli kao krpa. Nema tu šta da se ulepšava, ti su zločini odvratni.“

Donacija od deset miliona evra

Preduzetnici su najavili da će jednoj prikladnoj organizaciji donirati deset miliona evra. Rezultati istraživanja o nacističkoj istoriji firme trebalo bi da budu predstavljeni iduće godine. Koreni dinastije Rajman sežu do sredine 19. veka, kada su Johan Adam Benkizer i Karl Ludvig Rajman u Ludvigshafenu otvorili hemijsku fabriku. Porodica i danas suvlasnički udeo u globalnom koncernu Rekit Benkizer koji novac zarađuje svakodnevnim potrošačkim dobrima poput Kukidenta ili Kalgona.

U portfelju je i američki kozmetički koncern Koti, čiji su najpoznatiji brendovi marke parfema „Kelvin Klajn“ i „Guči“.

Kako je rasla imperija?

Proteklih godina, holding JAB uložio je milijarde evra u nove akvizicije na tržištu prehrambenih proizvoda. Porodica je aktivna i na tržištu kafe i preko holdinga JAB kontroliše gigante u tom segmentu i brendove Jakobs, Tasimo ili Senseo, odnosno lance poput Pits kofi ili Stamptaun kofi rosters.

Zahvaljujući toj ekspanziji, JAB je u međuvremenu na američkom tržištu postao glavni konkurent Nestleu. Imperija je u SAD proširena kupovinom proizvođača bezalkoholnih pića Dr Peper Snepl, s markama Šveps i Seven-ap. Porodica Rajman je u 2018, prema procenama „Menadžer magazina“ posedovala imovinu od oko 33 milijarde evra. Na listi najbogatijih Nemaca, Rajmanovi se nalaze na drugom mestu.

U članku u kojem piše o nacističkoj prošlosti porodice, list „Nil dam zontag“ poziva se na do sada neobjavljena dokumenta iz nekoliko nemačkih arhiva. Oni, kako se tvrdi, pokazuju i to da su Rajmanovi još 1931. donirali novac SS-u. Hajnrihu Himleru, čoveku koji je kao lider SS-a organizovao Holokaust, Albert mlađi je 1. maja 1937. pisao ovo: „Mi smo više od sto godina staro, čisto arijevsko porodično preduzeće. Vlasnici su bezuslovno pristalice rasne teorije“.

Ne samo sledbenici, već istomišljenici počinitelji

Istoričar sa Univerziteta u Bilefeldu, Kristofer Koper, čovek koji je prema navodima „Bilda“ analizirao otkrivena dokumenta, kaže: „Otac i sin očigledno nisu bili politički oportunisti, već nacionalsocijalisti iz uverenja“. Ponašanje Rajmanovih pokazuje nedostatak saosećanja, kao i to da su saglasni s nacionalsocijalističkom rasnom ideologijom, naglašava Koper.

Porodica Rajman nerado se pojavljuje u javnosti. Na pitanje zašto su poglavlje sopstvene istorije između 1933. i 1945. tek sada obelodanili, Koper napominje da je firma tokom nacističke vladavine delovala pod drugim imenom. Šef holdinga JAB dodaje da su Rajmanova deca početkom ovog milenijuma počela da prekopavaju i čitaju dokumenta svog oca. Početkom 2014. doneli su odluku da istorija Rajmanovih konačno rasvetle – u potpunosti i to nezavisno.

Pročitajte OVDE kakav je to veliki Putinov zaokret počeo.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nezalečene rane nacizma: Nemci ne žele ulaganja u vojsku.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA