Najnovije

NOVO UPORIŠTE VEHABIJA: Niče ki nova Maoča u BiH?

U Stijeni kod Cazina sve je učestalija gradnja kuća koje podižu pripadnici tamošnje selefijske zajednice. Tragom pojedinih strahovanja u Krajini da u ovom paradžematu, navodno, niče nova Maoča, piše Dnevni avaz.

Vehabije (Foto: Jutjub)

Islamska zajednica u BiH u februaru 2016. godine takozvanim nezavisnim paradžematima ponudila je integraciju, ili će, u suprotnom, zabraniti njihov rad. U aprilu te godine saopšteno je da je sedam od 29 paradžemata pristalo da bude pod okriljem Islamske zajednice, a 22 su to odbila. Jedan od onih koji su odbili je i paradžemat Stijena kod Cazina.

Meštani tog i okolnih sela javno izražavaju zabrinutost, jer oko mesdžida niču nove kuće na zemljištu koje masovno kupuju pripadnici selefijskog pokreta. Put do njihovog mesdžida, centralnog objekta koji koriste za obavljanje namaza (molitve), još je makadamski. Smešten je na manjem uzvišenju.

- Nemamo mi pravo o tome ništa govoriti, najbolje je da pozovete glavnog imama u Cazinu Saida Mujakića - kaže imam u Stijeni, Sulejman Hašić.

S druge strane, Mujakić kaže da se tu ništa ne može.

- Pre tri godine ponudili smo im integraciju, oni su odbili. Tada sam im rekao da će ubuduće biti predmet bezbednosnih službi i države. Teško je razgovarati s tim ljudima - kaže Mujakić.

On dodaje da su meštani Stijene pogotovo negodovali tokom ramazana, jer selefije "po nekom svom satu" označavaju termin iftara.

- I na to smo ukazivali, ali bez rezultata - kaže Mujakić.

Pola sata prije termina za molitvu s razglasa se oglasio ezan. Nakon dvadeset minuta, iz mesdžida je izašlo nekoliko dece i jedan muškarac. Deca kažu da je to Bajro Kailjković.

Kako se novosadska vlast okreće protiv Rusije, pogledajte OVDE.

Izvor: Dnevni avaz

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vehabija prevodi srpskog novinara na islam

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA