Najnovije

VELIKI JUGOSLOVENSKI RATNI PLEN: Mitraljez koji je neutralisao čitave divizije (VIDEO)

Partizanski filmovi su jedan od najprisutnijih i najpopularnijih žanrova u našoj zemlji, a u retko kojem je mogao da izostane mitraljezac koji se borio sa zarobljenim MG 42 ''Šarcem''.

Šarac (Foto: Jutjub)

MG 42 je nemački mitraljez opšte namene iz perioda Drugog svetskog rata koji je korišćen u Vermahtu. Sa svojom velikom brzinom paljbe, snažnim metkom i prepoznatljivim zvukom postao je jedan od najboljih mitraljeza tokom rata. Saveznički vojnici su zbog reskog zvuka ispaljivanja mitraljezu dodelili nadimak cepač čaršava.

Početkom tridesetih godina 20. veka, čuveni njemački konzorcijum Mauzer pristupa razvoju novog pešadijskog oružja - univerzalnog mitraljeza. Koncipiran da podrži doktrinu "munjevitog rata", legendarni "šarac" MG 34 je prvi, stvarno uspešan puškomitraljez. Ipak, uz sve prednosti i dobre strane, ni on nije bio odličan. Već tokom prve godine rata, nemačka vojska shvata da joj je potreban mitraljez veće vatrene moći, manje mase, pouzdaniji i jeftiniji za proizvodnju. Konstruktori Gruner i Horn ponudili su rešenje koje je Vermaht oberučke prihvatio pod oznakom MG 42.

Princip rada zasnovan je na odloženom trzaju uz korišćenje brave Vorgrimler sa dva valjčića. Relativno tanka cev se jednostavno i brzo menja kroz vratanca na desnoj strani oružja i na taj način omogućava ispaljivanje većeg broja metaka bez kritičnog pregrejavanja. Puni se redenikom koji se uvodi sa leve strane, može da se opremi dobošem u koji se smešta redenik kapaciteta 50 metaka. Tako oružje može da se koristi bez prevođenja iz marševskog u borbeni položaj. Bio je lakši, kraći, spretniji za upotrebu i manje osetljiv na blato i sneg, nego stari MG 34. Zbog kraće nišanske linije, velike brzine paljbe i vibracija, imao je lošiju preciznost od starijih modela, naročito kada se uporedi sa Maksim MG 08. Zbog izuzetno visoke kadence, dobio je nadimak Hitlerova testera. Radi samo na automatskom režimu paljbe.

Posmatrajući MG 42 brzo postaje jasno da su njegov koncept i kostrukcija aktuelni i danas. Niska silueta ne traži od rukovaoca da se neprijateljskoj vatri izlaže više nego što je neophodno, a kundak i rukohvat pružaju udoban položaj nišandžiji. Okidanje je pristojno, ali Brauningovom rešenju je teško parirati. MG 42 puca iz otvorenog zatvarača, pa ovaj oko 500 grama težak komad čelika, potiskivan snažnom oprugom jurne unapred pre opaljenja svakog metka, menjajući balans oružja u trenutku samog opaljenja.

Tokom Drugog svetskog rata na teritoriji rasparčane Jugoslavije partizanske jedinice i pripadnici JVuO su koristili zarobljene MG 42 u borbama, a njegova ponovna upotreba se dogodila u ratovima 90-ih godina prošlog veka na teritoriji bivše SFRJ.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, socijalistička Jugoslavija je dobila veliku količinu mitraljeza MG 42 na osnovu ratne reparacije, a kasnije je kragujevačka Crvena Zastava počela da ih proizvodi u kalibru 7,92x57 milimetara. Jugoslovenska verzija je zadržala sve karakteristike originalnog MG 42 osim smanjene brzine paljbe. Efektivni domet je bio oko 2.000 metara, a maksimalni 5.000 metara.

Tehničke karakteristike

Težina: 11,57 kg
Dužina: 1.120 mm
Dužina cevi: 533 mm
Kalibar: 7,92 x 57 mm
Vrsta operacije: kratak trzaj cevi
Način dejstva: automatski
Brzina paljbe: od 900 do 1500 met/min
Brzina zrna: 755 m/s
Maks. ef. domet: oko 1000 m
Odvojivi magacin: 50 ili 250 kom.

Kakvo savršenstvo od puške je napravljeno u Kragujevcu po nemačkom uzoru, pogledajte OVDE.

 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA