Najnovije

NIKAD VIŠE 1999! Vojska Srbije modernizuje PVO sistem koji je uništio ponos NATO pakta, a stiže nam još moćnije naoružanje (VIDEO)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je juče u Skupštini da će Vojska Srbije nastaviti da se modernizuje.

Vojska Srbije modernizuje PVO sistem (Foto: vs.rs)

Vulin je naveo da od 2012. godine, kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, i kada je nakon toga kao predsednik Vlade počeo da obezbeđuje ekonomsku stabilnost, Vojska Srbije nije ona demoralisana i zapuštena vojska koja je bila do tada, ona koja nije smela da kaže na godišnjicu NATO agresije da je u pitanju NATO agresija, nego je morala da ćuti i da govori o "NATO akcijama" i "NATO operacijama" i koja nije smela da nazove ni stvari pravim imenom, a kamoli da jača i da se oprema. 

- Vojska Srbije danas je, kao što su svi mogli da vide, jača i bogatija i ima 14 migova 29, koji se remontuju i modernizuju. Imaćemo i tri nova helikoptera Mi 17, četiri nova helikoptera Mi 35, stići će i pet novih helikoptera H-145, 30 tenkova T-72 modernizovanih, 35 BRDM, takođe, modernizovanih. Vojska Srbije, takođe, radi već na modernizaciji svojih PVO sistema KUB, modernizujemo naš avion Orao i kao što vidite, sve što radimo radimo da Vojska Srbije bude mnogo moćnija i mnogo jača - nabrojao je Vulin. 

Kako prenosi Tanjug, Vulin je takođe rekao da se radi na tome da svaki pripadnik Vojske Srbije bude zadovoljniji i zato su plate u VS veće nego što su ikada bile, povećane su i dnevnice, uvedena solidarna pomoć za rođenje deteta, stigli su i novi balistički kompleti, kao i nove uniforme, čizme...

PVO sistem KUB imaće modernizovan radar P-12, koji je 1999. godine otkrio ponos američke avijacije, nevidljivi "F-117", koji je potom završio u njivama Buđanovaca.

Vojska Srbije ovaj unapređeni radar koristi i na raketnom sistemu PVO "Neva". 

Radar tipa P-12 namenjen je otkrivanju letelica. Modernizacijom radara, Vojske Srbije dobiće još  potpunije i preciznije informacije o situaciji u vazduhu, što omogućava brže i preciznije reagovanje.

Podsetimo, F-117A oborio je Treći raketni divizion 250. raketne brigade PVO. U 20.42 časova, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" divizon je uspeo da sa zemlje pogodi letelicu.  

F-117A "noćni soko" reputaciju je stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, prema objavljenim podacima, 1.270 puta neprimećen proleteo iračkim nebom, u 39 borbenih misija.

Konstruisan je u obliku brušenog dijamanta, što je neobično za letelice te namene. U američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv "stelt", što na engleskom jeziku znači "krišom", "u potaji", ili "nevidljivi".

F-117A predstavljao je simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, što mu je omogućavalo da bude "nevidljiv" za sve radarske sisteme.

Dizajn aviona tog tipa ima mnogo oštrih uglova, čineći skup krivina od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući specijalnim kompozitnim materijalima od kojih je sačinjen, letelica se ne može registrovati na radaru.

Pre borbenog leta F-117A, precizno se utvrđuju lokacije radara i unose se u kompjuter koji se zove "Elvira, gospodarica noći", a on potom određuje maršrutu leta.

O tome kako su Srbi uspeli da nadmudre "Elviru" pisao je njujorški list NJuzvik u julu 1999. godine.

- Tri noći pre sudbonosnog leta F-117A, avioni 'stelt' leteli su praktično istom maršrutom. Srbi su svaki dan pomerali radare, a uključivali ih samo nakratko, tek koliko je potrebno da se snime maršrute aviona koji dolaze, ali ne dovoljno da bi ih otkrio avion NATO-a za detektovanje.

NJujorški list naveo je da je četvrte noći, dok je F-117A bacao bombe na cilj nedaleko od Beograda, otvor za izbacivanje projektila na avionu na srpskim radarima počeo da šljašti, tako da su Srbi brzo ispalili rakete i pogodili cilj.

Ovaj čovek je novi Soroš. Okrutniji i opasniji od prethodnika, sprema pakao celom svetu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA