Najnovije

NOVE NADE ŠAHA: 150 učesnika na 6 različitih turnira

Udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“ u saradnji sa Vojnom akademijom, Vojnom gimnazijom i Srednjom stučnom vojnom školom organizuje u nedelju, 7. aprila 2019. godine u Domu Vojske Srbije u Beogradu (ul. Francuska br. 2) organizuje sedme po redu „Nove nade šaha“. Svečano otvaranje je zakazano u 13.00 sati.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Istovremeno šahovsku snagu će odmeriti preko 150 učesnika na 6 različitih turnira: predškolci,  ekipni turnir gradova (deca do 14 godina), turnir dece do 18 godina, pojedinačni turnir pripadnika Vojske Srbije (Trofej vojvode Živojina Mišića), ekipni turnir IT kompanija ikutak za slobodne partije

Šahovski turniri „Nove nade šaha“ organizuju se od 2013. godine u cilju promocije šaha kao igre koja razvija tehnike i veštine strategije, poštovanja protivnika, dobrog pamćenja i proaktivnog razmišljanja. U skladu sa vrednostima Udruženja, kroz ovaj projekat podržava se i promoviše šah prvenstveno kad dece i mladih, a zatim i održava šahovski duh u zajednici kako ova vanvremenska igra ne bi bila zaboravljena.

Tokom prvih šest godina lokacije su se menjale. Prvi domaćin je bio Mikser Haus, pa dva puta Vojna gimnazija i poslednje tri godine Centralni dom Vojske Srbije. Posebno će u šahovskoj istoriji Srbije ostati zabeležen prošlogodišnji datum održavanja turnira, 11. jun 2016. godine kada je posle 20-tak godina pauze Centralni dom Vojske Srbije ponovo bio domaćin jednom šahovskom događaju. Tada je Dom Vojske podsećao na stare šahovske dane. 

Svake godine turniri „Nove nade šaha“ imaju neku novost. Ove godine će učesnici turnira imati priliku da od 10:00 sati posete Vojnu akademiju i da vide kako i u kojim uslovima žive i uče kadeti Vojne akademije, budući oficiri Vojske Srbije.

Glavni šahovski događaj je Ekipni turnir gradova koji će se održati po drugi put. Učestvovaće osam ekipa i to: Novi Sad, Novi Banovci, Kragujevac, Paraćin, Niš, Kosovska Mitrovica i dve ekipe Beograda – Zemun i Novi Beograd. Ekipe broj 8 članova (4 dečaka i 4 devojčice), različitih godina starosti. Po dečak i devojčica iz prvog ili drugog razreda, trećeg ili četvrtog, petog ili šestog i sedmog ili osmog. Ovim turnirom Nove nade šaha po prvi put obuhvataju celu teritoriju Srbije.

Udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“ (www.zivojinmisic.com) kao glavni organizator i pokrovitelj šahovskih događaja pod nazivom „Nove nade šaha“ iz godine u godinu pojačava svoju šahovsku aktivnost, prevashodno okrenutu mladim i perspetkivnim srpskim šahistima.

U dosadašnje četiri godine na turnirima su učestvovala najperspektivniji mladi šahisti Srbije. Mnogi od njih su i stasali u prave asove i članove raznih reprezentativnih selekcija. Teodora Injac, aktuelna šamionka Srbije, Adela Velikić, prošlogodišnja šamionka Srbije, Jovana Srdanović, aktuelna omladinska šampionka, Mihajlo Radovanović, Vuk Đorđević, Velimir Ivić, Stefan Tadić i dr. samo su neka od imena koja sa pravom nose naziv „Nove nade šaha“.

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA