Najnovije

Amerika diže „zid“ oko Sirije

SAD prete arapskim državama sankcijama zbog pokušaja uspostavljanja odnosa sa predsednikom Sirije Bašarom el Asadom, piše „Vašington post“.

Američka vojska u Siriji (Foto: Jutjub)

Prema informacijama anonimnog zvaničnika SAD, sve mere za uspostavljanje veze sa Asadom će dovesti do sankcija čiji je cilj da primoraju sirijskog lidera da izvrši političke reforme u zemlji. Rusija u isto vreme navodno podstiče lidere arapskih država da obnavljaju kontakte sa Damaskom.

Susedi Sirije, prema podacima „Vašington posta“, kolebaju se zbog veze sirijske vlade sa Iranom — glavnim protivnikom SAD na Bliskom istoku. Sirijske vlasti očekuju od njih pomoć u obnovi infrastrukture koja je porušena tokom rata — za to će im biti potrebno oko 400 milijardi dolara.

Ovaj stav je za SAD postao principijelan zbog mešanja Irana koji pruža Asadu vojnu pomoć. Američka strana insistira na tome da Siriju napuste iranski vojnici, pa su, prema rečima anonimnog izvora, „politička izolacija i pritisak u skladu sa pristupom rešavanju problema“. 

Oružani sukob u Siriji počeo je 2011. godine. Krajem 2017. proglašena je pobeda nad terorističkom organizacijom ID u Siriji i Iraku. U nekim oblastima Sirije nastavlja se sa „čišćenjem“ od terorista. Trenutno su u prvom planu političko rešenje situacije, obnova Sirije i povratak izbeglica.

DŽihadisti napali, pa izginuli svi do jednog! Leševi i oružje rasuti po putu. Više o tomer čitajte OVDE. Upozoravamo vas da je sadržaj uznemirujuć!

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Otadžbina, čast i lojalnost... Sirijska vojska

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA