Najnovije

ODZVONILO "ČANKOVIM KRPAMA": Traži se izmena statuta AP Vojvodine i ukidanje simboli koje su uveli DS i LSV

Radikali zahtevaju izmenu satuta AP Vojvodine kako bi se izmenili simboli pokrajine tada uvedeni. Zastava koja je uvedena za vladavine vlasti DS i LSV mnogi na severu Srbije nazivaju "Čankova krpa".

Nenad Čanak (Foto: Jutjub/Pravda)

„Srpska radikalna stranka pokreće inicijativu za izmenu Statuta AP Vojvodine, kojom bi se iz službene upotrebe eliminisali tzv. oficijelni simboli AP Vojvodine, u narodu poznatiji kao Čankovi simboli, koje je dosmanlijski režim političkim nasiljem, mimo ustavnog i zakonskog osnova, oktroisao sramnim odlukama iz 2002. i 2004. godine. Tzv. grb AP Vojvodine iz 2002. i zastava iz 2004. godine, predstavljaju neuko, šarlatansko i nakaradno rešenje i čist istorijski i heraldički falsifikat. Srpska radikalna stranka poziva naprednjački pokrajinski režim da podrži inicijativu srpskih radikala, kako bi se ova dosmanlijska svinjarija, ispod koje je potpis Nenada Čanka, eliminisala iz službene upotrebe u AP Vojvodini. Mi, srpski radikali, smo mišljenja da isključivo tradicionalni simboli treba da budu u službenoj upotrebi, jer predstavljaju istorijsko nasleđe i zato što su utemeljeni u tradiciji i heraldici.“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ u Skupštini AP Vojvodine. 

Jakšić je podsetio da je Srpska radikalna stranka učestvovala u donošenju odluke da tradicionalni simboli, simboli Srpske Vojvodine, uđu u zvaničnu upotrebu u severnoj srpskoj Pokrajini.

„Čuveni srpski heraldičar Mirko Stojnić je u potpunosti demaskirao i ogolio činjenice, u čemu se sastoji istorijski i heraldički falsifikat dosmanlijskih simbola AP Vojvodine. Stojnić je ukazao na činjenicu da elementi tzv. grba AP Vojvodine, nisu preuzeti iz relevantne heraldičke građe, nego iz slikovnice „Grbovi Jugoslavije“, koju je, tridesetih godina 20. veka, izdala zagrebačka firma „Kavahag“. Ovaj grb predstavlja izmišljenu strukturu, koja je sastavljena od tri feudalna, ali u heraldičkom smislu na falsifikatu zasnovana, grba -  Bačke iz 1699, Srema iz 1747. i Banata iz 1799. godine. Istorijski, ta tri grba predstavljaju tri ugarske županije, a ne AP Vojvodinu i ono što Vojvodina zaista jeste. Anonimni, neznani „heraldičar“ koga su dosmanlije angažovale je ova tri grba, preuzeta iz zagrebačke slikovnice, neuko izmenio i to servirao kao znamenje AP Vojvodine. Ova heraldička bruka i falsifikat se mora izbaciti iz službene upotrebe u AP Vojvodini.“ – istakao je Jakšić.

Srpski radikali ističu da oficijelna zastava AP Vojvodine ne predstavlja ništa, jer nema nikakvo utemeljenje, niti nosi bilo kakvu simboliku.

„Nama srpskim radikalima je jasno da je Nenad Čanak važan koalicioni partner Srpske napredne stranke u Novom Sadu, ali smatramo da je krajnje vreme da se karikaturalna, na falsifikatu zasnovana dosmanlijska znamenja AP Vojvodine pošalju na smetlište istorije. Srpska radikalna stranka apeluje na naprednjački pokrajinski režim da, uvaži činjenicu šta je pravo istorijsko nasleđe, a šta istorijski i heraldički falsifikat i da podrži inicijativu srpskih radikala da se tzv. Čankovi simboli brišu iz Statuta i eliminišu iz službene upotrebe u Pokrajini.“ – zaključio je Đurađ Jakšić. 

Žena i četvoro dece izgoreli u požaru u Nemačkoj, sumnja se da su Srbi, više saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Stanje u Americi kao pred građanski rat! - Aleksandar Pavić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kako Amerikanci vode specijalni rat protiv Srba?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube