Najnovije

SNAJPERSKA PUŠKA “FLOMASTER”: KBP iz Tule razvija robotizovani nišan za perspektivno oružje

Konstruktori čuvenog KBP iz Tule su pokrenuli projekat razvoja sistema automatskog nišanjenja i gađanja za raketne snajperske puške naredne generacije. Projekat je dobio i svoje kodno ime „Flomaster“.

Snajper (Foto: RIA)

Kako prenosi ruski internet portal topwar.ru, radi se o daljinskom autonomnom kompleksu navođenja i gađanja. On je namenjen za automatsko nišanjenje praktično na bilo kom tipu streljačkog naoružanja. U okviru kompleksa „Flomaster“ ulazi procesor za upravljanje i motori reduktori vertikalnog i horizontalnog nišanjenja. U ovom slučaju komande se šalju na osnovu slike koju projektuje opto-elektronika kompleksa, preko koje se otkriva i prati cilj. Na ovaj način je opto-elektronski sistem zadužen za određivanje koordinata cilja i formulisanje opšteg pravca nišanjenja, gde motori-reduktori pomeraju cev puške u poziciju zahvata cilja u odnosu na vertikalnu i horizontalnu osu.

U ovom momentu autonomni kompleks navođenja i nišanjenja „Flomaster“ se nalazi u fazi razvojne ideje. Posle izrade njegovog prvog prototipa, razvojni inženjeri KBP će krenuti u veoma složen proces njegovog testiranja na adekvatnim snajperskim puškama. Testovi će se održavati u uslovima normalne i ograničene optičke vidljivosti. Radiće se i u različitim klimatskim uslovima koji će podrazumevati temperaturni opseg od -50 do +60 stepeni Celzijusa.

Automatizovani kompleks nišanjenja i gađanja „Flomaster“ se specijalno razvija za upotrebu na reaktivnim (raketnim) snajperskim puškama velikog kalibra, i predstavlja praktično robotizovani sistem

Predviđeno je da osnovno oružje sa ovim nišanom (misli se na snajpersku pušku) bude velikog kalibra. U opticaju je puška koja će koristiti municiju u kal. 12,7 ili 14,5 mm. Ovu municiju će odlikovati uvećana snaga i efektivni domet. Ona će imati zadatak da po ovim parametrima prevaziđe savremene analoge. U skladu sa tim, trzaj oružja prilikom gađanja će biti prekomeran, tako da će je teško kontrolisati i veoma utrenirani i iskusni snajperisti.

Efektivni domet metka i do 7 hiljada metara

Stručnjaci su zaključili da će ovakvom tipu oružja biti neophodan robotizovani kompleks automatskog nišanjenja i gađanja. Prema prvim procenama stručnjaka iz KBP, ovakav metak će na ustima cevi razvijati početnu brzinu koja je veća od 1000 m/sek., dok će njen efektivni domet dostizati daljine i do 7,000 metara. Na rastojanjima i do 2,000 metara pancirno-zapaljivi metak ispaljen iz ove puške će moći da onesposobi neprijateljsku lakooklopljenu borbenu tehniku.

Poslednje tendencije na svetskom tržištu naoružanja govore da se intenzivno razvija komponenta koja je vezana za robotizovanu tehniku koje će upotrebljavati praktično svi vidovi i rodovi unutar vojske. Za vazduhoplovstvo su razvijeni bespilotni udarni dronovi, dok se u mornarici sve više pojavljuju bezposadne podmornice i površinski brodovi. U oklopno-mehanizovanim jedinicama ćemo uskoro videti i robotizovane osnovne borbene tenkove bez posade. Raketna snajperska puška sa automatskim kompleksom nišanjenja i gađanja, može postati prvi model robotizovanog oružje kopnene vojske, jedinica za specijalne operacija SSO i generalno specnaza.

Rusi će kupovati naše raketne sisteme i dronove! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Trejler za film o srpskom snajperisti u Donbasu-Dekiju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA