Najnovije

„ZA GODINU NAPUŠTAM PREDSEDNIŠTVO“: Dodik najavio povlačenje, ako se jedna stvar u BiH ne promeni

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da nema vremena za dangubu i da ako zajedno s drugim kolegama u Predsedništvu, najduže za godinu, ne uspe vratiti BiH sa sadašnjeg puta samouništenja na pravi put, napustiće Predsedništvo i vratiti se u Banjaluku pa neka sve propadne.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

U intervjuu za Al DŽaziru Balkan, prilikom jučerašnjeg boravka u Briselu, Dodik je na pitanje da li je to rekao i zvaničnicima EU odgovorio:

– Da, iako ne baš doslovno tako, ali sam briselske prijatelje zamolio da nam od sada ne daju preteške uslove za kandidatski status – rekao je Dodik. On tvrdi da je pokušao da ih uveri da bi se procesi u BiH nakon sticanja kandidatskog statusa u mnogim aspektima mogli okrenuti u pozitivnom pravcu.

Šta su Vam na to rekli Han i Mogerini, bilo je pitanje novinara.

– Rečeno mi je da ćemo za rešavanje nekih od najvažnijih problema imati bezrezervnu pomoć EU, da mnogo toga, poput formiranja Saveta ministara, možemo i moramo uraditi sami. Saglasni su sa mnom da se mnogi naši problemi mogu i moraju rešavati odmah jer je mnogo godina izgubljeno u nepovrat. U Briselu takođe nemaju ništa protiv ako nam u rešavanju naših nagomilanih problema budu pomagali i drugi naši prijatelji. Dogovorili smo se da neka osetljiva pitanja kao što je članstvo u NATO odložimo za kasnije. Rekao sam im, takođe, da bi odgovornost morali od sada da snosimo svi koji stvari kod nas ne postavljamo na pravo mesto, ali i oni koji se razmeću lažnim nadama dok nam građani odlaze iz zemlje. A najveću odgovornost trebalo bi da snose oni koji kojekakvim nerealnim inicijativama, zahtevima i kvazivizijama o unitarnoj ili građanskoj BiH koče suštinske reforme. Ja sam transparentni pragmatičar koji na BiH gleda očima realiste i tako se i ponašam. Svi me baš u tome i ne razumeju dobro, ali to nije do mene – rekao je Dodik, prenosi Srpskainfo.

Na konstituciju da je realnost da EU i Srbija zvanično zagovaraju celovitost BiH, Dodik je rekao da teritorijalna celovitost BiH nije sporna, ali je sporna njena nefunkcionalnost.

Na pitanje kako Milorad Dodik kao predsedavajući Predsedništva vidi BiH u ovom času, odgovorio je da je vidi „kao karikaturu od države, a volio bi je videti kao harmoničnu zajednicu sastavljenu od dva ravnopravna entiteta u kojoj niko nikoga ne negira, niti iko ikome smeta da napreduje“.

– Bosna kao država može da opstane samo ako bošnjački političari, moj kolega Željko Komšić, takozvana levica i inteligencija u Federaciji BiH postanu svesni da je BiH složena država i da kao takva nema nikakve izglede da u skoroj budućnosti postane građanska. A unitarna neće svakako nikada ni postati. Ja, kao što je javnosti poznato, imam šestoro unučadi, moja je dužnost i po tom osnovu da stvaram i da iza sebe ostavim što bolje uslove za život svima onima koji tek dolaze – poručio je, između ostalog, Dodik.

Pročitajte OVDE kakva je to gruba ucena stigla iz Sarajeva a reč je o Dodiku.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dodik između Rusije i Brisela.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA