Najnovije

Šta stoji u prištinskoj platformi?

Priština je usvojila platformu o dijalogu Beograda i Prištine. Ona sadrži uvod i 11 principa.

Skupština lažne države Kosovo (Foto: Jutjub)

Platforma koja je usvojena u “kosovskoj skupštini” o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine predviđa, između ostalog, recipročno priznanje unutar postojećih granica, kao i povlačenje Rezolucije 1244.

U platformi koja sadrži uvod i 11 principa na osnovu kojih će delovati prištinski tim za dijalog navodi se i da je politički prioritet tzv. Kosova da postigne sporazum sa Srbijom, koji bi tzv. Kosovu omogućilo članstvo u Savetu Evrope, Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama, prenose mediji. 

Platforma predviđa da sporazum sa Beogradom bude postignut uz posredovanje EU i uz podršku SAD, koji bi i bili garanti njegove primene.  Od Srbije se očekuje da prekine sve aktivnosti u vezi sa priznavanjem tzv. kosovske nezavisnosti od drugih država i da ga ne ometa na putu ka međunarodnim organizacijama. 

Platformom je, još predviđeno i uspostavljanje suda za "zločine Srbije na Kosovu". Ovom platformom predviđeno je i da prirodni resursi Kosova, a posebno jezero Gazivode i "Trepča" na severu, predstavljaju deo “suverene teritorije Republike Kosovo”.

Na meti Amerike je srž srpske nacije. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zasedanje parlamenta lažne države Kosovo

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA