Najnovije

BELI LJILJAN JE BIO SMRT ZA NACISTIČKE PILOTE: Lidija je bila prva žena sovjetski as, a poginula je u legendarnoj bici (VIDEO)

Slavna Lidija Litvjak sa 186 letova, 69 vazdušnih borbi, 12 potvrđenih pobeda bila je najuspešniji sovjetski ženski vazdušni as u Drugom svetskom ratu i do danas je ostala najuspešniji ženski vojni pilot u čitavoj istoriji.

Lidija Litvjak (Foto: Domen javnog vlasništva)

"Preživljavaju ne samo iskusni, vešti i hrabri piloti, već i oni koje prati sreća", kazala je mlada Lidija koju je sreća na kraju ipak napustila. Poginula je u bici 1943., u 22. godini života.

Osim Lidije još je samo jedna žena u istoriji postala vazdušni as – Katja Budanova, također sovjetski pilot iz Drugog svetskog rata, ali je ona imala manje pobjeda od Lidije. Lidija Litvjak rođena je u Moskvi 1921. a još kao dete su je veoma zanimali avioni. S 14 godina je počela da trenira u aero-klubu, a prvi je put samostalno upravljala avionom s 15 godina. Završila je vojnu letačku školu i postala instruktor letenja.

Kad je počeo Drugi svetski rat Lidija imala 19 godina. Slagala je da ima dovoljan broj sati naleta (preko 100) pa je pristupila u Sovetsko ratno vazduhoplovstvo. Hrabra Lidija je 1942. prva iz svoje lovačke pukovnije učestvovala u vazdušnoj bici. Vrlo brzo je postala najbolji pilot u pukovniji te su je slali na najopasnije i najteže misije.

Najčešće Lidijine žrtve su bili Junkers 88, bombarderi Dornier 217, lovci Meseršmit 109, a oborila je i jedan cepelin. U borbama kod Staljingrada oborila je prvi nemački avion – Junkers Ju 88. Tim avionom upravljao je njemački as Ervin Majer. On je uspeo da se spasi skočivši padobranom ali su ga Sovjeti uhvatili. Hteo je da vidti pilota koji ga je oborio pa su ga doveli pred Lidiju. On nije verovao da ga je ta mlada žena oborila. Ona mu je tada u detalje opisala sve svoje manevre u vazduhu pa joj je na kraju i poverovao.

NJezin vojni avion tipa Jakovljev Jak-1 bio je dekorsan "belim ljiljanom", znakom slobodnog lovca, pilota koji bez čekanja naredbe traga za neprijateljem i sam donosi odluke kada će stupiti u borbu. Drugi sovjetski lovački as Aleksandar Pokriškin je govorio da je status slobodnog lovca bilo najveće priznanje za jednog vojnog pilota. A Lidija je stekla taj status.

Pre smrti Lidija je doživela strašne tragedije. Ginuli su njezini najbliži. Na svoje oči je gledala kako se srušio avion njezog supruga Alekseja Solomatina kasnije proglašenog za heroja Sovjetskog Saveza. Zatim je u akciji poginula njena najbolja prijateljica Jekaterina Budanova.

Dve nedelje pre svog 22. rođendana, u avgustu 1943. poletela je u svoju zadnju misiju u životu. Trajala je jedan od najvećih bitki u Drugom svetskom rau - Bitka kod Kurska. Dok je napadala veliku grupu nemačkih bombardera u blizini Orela na nju su se obrušila dva nemačka Meseršmita Bf109. Poslednji put je vidio kolega pilot kroz rupu u oblacima. Nepoznato je gde je tačno srušena. Tek 1979. godine su pronađeni njeni posmrtni ostaci a 1990. sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov posmrtno je odlikovao Zlatnom zvezdom Heroja SSSR-a.

Danska nije donela odluku o “Severnom toku 2”! Rusi se spremaju za crni scenario. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: 24sata.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA