Najnovije

RUSIJA I TURSKA ZAJEDNO PATROLIRAJU U IDLIBU: Kakav uslov Turci preko Rusa daju Asadu?

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da će Rusija i Turska u petak početi zajedničko patroliranje teritorije u sirijskom Idlibu, navodi turska novinska agencija Anadolu.

Turski vojnik (Foto: Jutjub)

Ministar je napomenuo da će Turska patrolirati demilitarizovanom zonom, a Rusija će patrolirati spoljnim obodom zone deeskalacije. Prema njegovim rečima, zajedničke patrole su važne u smislu održavanja prekida vatre i osiguranja stabilnosti u severozapadnoj Siriji.

Šef turskog ministarstva odbrane naglasio je da Ankara ne održava kontakt sa režimom Bašara al-Asada. Pregovori se vode isključivo sa Rusijom, a ako je potrebno i sa Iranom.

"Glavno nezadovoljstvo Ankare režimom Bašara Asada povezano je sa kršenjem režima prekida vatre u Idlibu. Turska očekuje da će pristalice Asada poštovati primirje, a Moskva će tražiti od sirijskog režima da zaustavi granatiranje severozapadne Sirije", rekao je ministar.

Nekoliko sati nakon izjave ministra, agencija je izvestila da su turske oružane snage počele da patroliraju u zoni deeskalacije u Idlibu u skladu sa sporazumima iz Sočija.

Sporazum o stvaranju demilitarizovane zone u pokrajini Idlib postignut je između Rusije i Turske u Sočiju u septembru. Prema sporazumu, do sredine oktobra, naoružane grupe i sirijska vojska trebalo bi da povuku teško naoružanje sa određenog područja, a onda je planirano da se započne rusko-turska zajednička patrola demarkacione linije i otvaranje puteva Alepo-Latakija i Alepo-Hama.

Šta raditi sa džihadistima koji se vraćaju kući iz Sirije, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Turske oružane snage

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA