Najnovije

Ko mitinguje, a ko kontramitinguje: I vlast i opozicija najavljuju vreo april!

Deo opozicije april najavljuje kao opasan politički period, na šta se iz vlasti pitaju da li je reč o najavi Majdana. Međusobno se optužuju i za izazivanje tenzija - organizovanjem protesta i kontramitniga, u gotovo isto vreme na istom mestu.

Protest u Beogradu za Kosovo (Foto: Pravda)

Sudeći po najavama, čeka nas politički vreo april. Za 13. april opozicija je najavila skup u Beogradu. Mitingovaće i vlast, 12. aprila u Novom Sadu, a 19. aprila u Beogradu. Dok se spremaju za mitinge, vlast i opozicija međusobno se optužuju da planiraju izazivanje nasilja i sukoba na ulicama.

Politička prognoza za april nije vedra. Lider Dveri i predsedavajući Savezu za Srbiju Boško Obradović ocenjuje da "ulazimo u jedan veoma opasan politički period", dok se poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović pita "da li to nama neko ovde najavljuje novi Majdan".

"Mi ne želimo nikakvo nasilje", odgovara Boško Obradović i poručuje da opozicije želi fer izbore i slobodne medije.

Zato najavljuju da će 6. aprila šetati do Televizije Pink. Pre nego opozicija pred Pink, Pink je stigao na opozicioni konferenciju za medije sa pitanjem: "Jesu li političati ti koji odlučuju ko će da ima frekevecniju?"

Obradović u tome ne vidi ništa sporno. "Kada Regulatnorno telo za elektronske medije (REM) sedam godina Vama dozvoljava da kršite zakon, onda znači da neko mora da se umeša i objasni Regulatornom telu da to više ne može da radi. I Vama da objasni da to više ne možete da radite", odgovorio je on novinarima Pinka.

Sedam dana posle "objašnjavanja " sa Pinkom, opozicija poziva građane na miting u Beograd. Opozicija 13. u glavnom gradu, a vlast će mitingovati dan ranije u Novom Sadu, pa ponovo 19. aprila u Beogradu.

"Naš odgovor biće da im pokažemo samo, samo to koliko nas je", rekao je u subotu u Zrenjaninu Aleksandar Vučić.

"Da 19. aprila dođete u Beograd, da celu Srbiju pozovemo u Beograd, da im pokaćemo koliko je snažna, demokratska, nacionalna, ali moderna pristojna jaka Srbija", kazao je Vučić.

Vučićevu izjavu Boško Obradović vidi kao "uvod u njegov poziv u nekakav bratoubilački građanski rat".

Vlast uzvraća optužbama. "Upravo zbog toga da ne bi došlo do nekih sukoba, njihov cilj je da se izazove nekakav sukob, ja bih Vas samo zamolio da mirno reagujemo", kazao je Vladimir Đukanović.

Tenzije su prevelike i vreme je da se situacija smiri, smatra novinar Blica Ranko Pivljanin. "Nezgodno je što vlast nagoveštava i ono što joj je funkcija da radi kroz intitucije ona prenosi na ulicu. Ta cela komunikacija se seli na ulicu i sa jedne i sa druge strane što zaista nije dobro", ocenio je on.

Šanse da se sa ulice vrate razgovoru za stolom - najpre je isključio predsednik Srbije. On neće da razgovara sa opozicijom, neće ni opozicija sa njim - osim o jednom.

"O njegovoj ostavci smo spremni da razgovaramo, ali o ovim temama ne jer nije on po svojim ustavnim ovlašćenjima nadležan za zahteve protesta", kazao je Boško Obradović.

Sa nadležnim za birački spisak, ministrom Branko Ružićem, opozicija tvrdi da bi razgovarala.

Pročitajte OVDE ko kaže da je Vučić u iznudici i verovatno će napraviti neku grešku. 

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je bilo u subotu.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA