Najnovije

VELIKA OPASNOST PRETI SRBIJI! Sprema se invazija, otvorite četvoro oči!

April je mesec kad se nakon zimskog sna zmije bude širom Srbije. Mihailo Stanković je biolog i lovac na ljute guje već 35 godina. O ovim gmizavcima napisao je oko 160 naučnih radova i četiri knjige, a za agenciju RINA otkriva kad su to zmije najopasnije.

Put u ruralnom delu Srbije (Foto: Jutjub)

- U maju i junu su ove životinje najaktivnije jer je tad period njihovog parenja. Tih meseci možemo naleteti na onaj čuveni splet zmija, u kom se ustavri nalazi jedna ženka a ostalo su mužjaci. Oplođava je onaj koji je najsposobniji, ona zatim polaže jaja na skriveno mesto i odlazi ne osvrćući se na potomke - rekao je Mihailo Stanković.

Upravo iz razloga što su otavljeni bez majke, mladunčad zmija vrlo teško opstaju i preživljavaju.

- Oni kad se izlegu prepušteni su sami sebi, pa zato vrlo teško doživljavaju polnu zrelost. Opstaju samo oni najjači - kaže Mihailo.

On ističe da su u našoj zemlji najopasnije tri vrste zmija otrovnica, a to su poskok, šarka i šargan.

- Šarka je prisutna u Vojvodini i u ravnicama, poskok živi na brdovitim delovima, na nadmorskoj visini od 1200 do 1500 metara, a šargan je visokoplaninska vrsta i može se videti samo na vrhovima iznad 1500 metara nadmorske visine - kaže Stanković.

A evo čiji otrov je najopasniji.

- Najjači otrov ima poskok. Zato prilikom šetnji kroz prirodu morate da se pazite i vodite računa. Smrtnost od ujeda zmija u Srbiji je oko 2 posto, ali ukoliko ne dođe do smrtnog ishoda, onaj koga zmija ujede može imati zdravstvene posledice za ceo život - ističe Nedić.

Pogledajte OVDE srpskog kojota sa radenikom.

Izvor: rina. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zmija poskok

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA