Najnovije

IRAK DEBELO UCENJUJE AMERIKU: Možemo da primimo zarobljene džihadiste, ali ...

Bagdad i Vašington pregovaraju o prebacivanju hiljada osumnjičenih boraca Islamske države i njihovih porodica iz Sirije u Irak, za šta zvaničnici te zemlje traže nadoknadu od više milijardi dolara.

DŽihadisti ID (Foto: Jutjub)

Razgovor o pitanju hiljada članova Islamske države, dece i žena da se izmeste iz pretrpanih pritvorskih centara na severoistoku Sirije inicirali su američki zvaničnici, piše britanski Gardijan.

"Bagdad je unapred tražio nadoknadu od deset milijardi dolara, a potom još milijardu godišnje za prihvat pritvorenika", rekao je za Gardijan visoki zapadni zvaničnik.

Kako navodi britanski list, visina dogovorene cene navela je određene strukture u Vašingtonu i Londonu da to vide kao odbijanje američkog plana, a ne kao spremnost da se uđe u politički osetljivu i opasnu operaciju, dok ratom iznureni Irak počinje da se oporavlja.

Badad je prijem osumčenih ekstremista uslovio i zabranom ulaska humanitarnih radnika u Irak kao i protivljenja smrtnoj kazni. 

Sadašnji i bivši zvaničnici SAD poručuju da vašingtonska administracija želi da učuni sve kako bi se osigurala bezbednost kurdskih saveznika, kao i da se oslobodi tereta boraca ID pod svojim nadzorom, dok se istovremeno američke trupe povlače iz Sirije.

O najboljem pištolju Drugog svetskog rata možete pročitati OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ratna pesma iračkih snaga

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA