Najnovije

PUTIN NAJAVIO: Završava se testiranje noćne more Pentagona (VIDEO)

Interkontinentalna balistička raketa "Sarmat" uspešno prolazi u završnu fazu testiranja, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku s višim oficirima i tužiocima povodom njihovog imenovanja na više položaje i dodelu zvanja, prenosi TASS.

Sarmat (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Ruski je napomenuo da se "poslednjih godina sveobuhvatni razvoj vojske i snabdevanje trupa naprednom opremom" sprovodi "sistematskim radom velikih razmera". Prema njegovim rečima, raketni sistem Avangard ozbiljno će povećati snagu Strateških raketnih snaga, dok su kompleksi Kinžal i laserski sistem Peresvet već stavljeni u borbenu dužnost.

Kako prenose RIA Novosti, Putin je na sastanku takođe rekao da će modernim vrstama oružja, uključujući i hipersoničnu raketu Cirkon, opremiti moderne brodove i nuklearne podmornice.

U februaru je Putin otkrio karakteristike Cirkona.

U martu 2018. godine, Putin je govorio o strateškom raketnom sistemu Sarmat i najavio praktično neograničen broj savremenog oružja za rusku vojsku: krstareće rakete Burevestnik, podvodni dron Posejdon, raketni sistem Kinžal, raketni sistem Avangard i laserski sistem Peresvet.

Prema zvaničnim izjavama, Sarmat, sposoban da nosi teret od oko 10 tona, može doći do neprijateljske teritorije duž balističke putanje koja prolazi kroz Južni pol i kreće se na veoma maloj visini.

Do danas je raketa prošla samo testove gađanja. Potpuni testovi letenja trebali bi da počnu  2019. Do 2025. godine, ruska vojska bi trebalo da dobije više od 40 jedinica "Sarmata". Rakete će zameniti balističke rakete R-36M2 '’Vojvoda'’, koje su proizvedene u Ukrajinskoj SSR..

Avangard je jedna od glavnih tema u skoro svim armijama sveta, a u Pentagonu su rekli da nemaju odgovor na eventualni napad ovom balističkom raketom.

Priču o prvom srpskom revolveru možete pročitati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA