Najnovije

UHAPSIO OMARA BAŠIRA PA PODNEO OSTAVKU! Šta se to dešava u Sudanu, da li će vojska lupiti pesnicom o sto?! (VIDEO)

Sudanski ministar odbrane Avad Mohamed Ahmed ibn Auf imenovao je u petak načelnika Generalštaba D'abdel Fatah Abdelrahmana za novog šefa prelaznog Vojnog saveta, izvestili su lokalni mediji.

Omar al Bašir, doskorašnji predsednik Sudana, svrgnut u vojnom udaru (Foto: Jutjub)

Ahmed Ibn Auf je u četvrtak najavio osnivanje Vojnog saveta koji će vladati zemljom dve godine. U međuvremenu, sudanska opozicija traži da Vojni savet odmah prenese vlast na civilnu vladu, rekao je Muhamed Jusuf, član sekretarijata opozicionog Udruženja sudanskih profesionalaca.

Video iznad: Ministar odbrane Sudana učestvovao u svrgavanju Omara Bašira

- Mi tražimo trenutni prenos vlasti, ne mesec ili dve godine kasnije. Snage koje traže reforme imaju posebne zahteve da prate demokratski put koji će rešiti pitanje korupcije i druge probleme koji su nastali zbog vladavine Vlade nacionalnog spasa (bivšeg predsednika Omara al Bašira) - rekao je Jusef.

On je istakao da su članovi Vojnog saveta bili deo Baširove elite. Jusef je istakao da ne postoji pravni osnov za formiranje Vojnog saveta i pozvao sve političke snage i vojsku da postignu dogovor o formiranju vlade. Prema Jusefu, sudanski narod je protiv policijskog časa koji je nametnut nakon prevrata u četvrtak.

Sudan je obeležio nekoliko meseci protesta koji su izbili u zemlji u decembru. Mitinzi su prvobitno bili izazvani rastom cena hleba i drugih namirnica i dobara što je uveliko povećalo ranjivost Sudanaca. Protesti su tada poprimili novu dimenziju jer su Sudanci počeli da pozivaju na ostavku Bašira, koji je na vlasti skoro 30 godina.

Haos ispred Bele kuće. Pogledajte OVDE šta se dešava.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Jedan od najvažnijih događaja u Africi

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA