Najnovije

NATO BRANI CRNOGORSKU NEZAVISNOST: Ko im preti?

Opasnost od vojne pretnje Crnoj Gori značajno je smanjena, kao posledica integracije države u NATO i smanjenja vojnih efektiva u regionu, ali da se ne sme zanemariti, piše u predlogu nove vojne strategije

Gospodar CG i gensek Alijanse (Foto: NATO)

Crnogorski parlament uskoro bi trebalo da se izjasni da li će se nova strategija odbrane Crne Gore zasnivati na saradnji sa NATO-om, kako je to jednoglasno predložio parlamentarni Odbor za bezbednost i odbranu, usvojivši predlog te strategije iako raspravi nisu prisustvovali predstavnici opozicije.

Crnogorski vojni stratezi ocenili su da koncept vojnog saveza NATO predstavlja „viziju osnovne crnogorske odbrambene funkcije”. Predstavnik Ministarstva odbrane Ivica Ivanović parlamentarcima je pojasnio da nova „strategija odbrane predstavlja zaštitu nezavisnosti i državne teritorije Crne Gore”.

„Izvršena je procena uticaja strateškog bezbednosnog okruženja na sistem odbrane države. Definisani su strateški odbrambeni ciljevi, koncept odbrane, stubovi sistema misije i zadaci vojske i vizija razvoja”, kazao je on.

Kada je reč o elementima obaveštajnog delovanja, iz ministarstva su naveli da „koordinacija na nacionalnom nivou, međunarodna saradnja sa partnerskim službama i organizacijama, kao i stalna komunikacija sa NATO-om predstavljaju imperativ u jačanju kapaciteta nadležnih službi”.

Precizirano je da će Vojska Crne Gore „upotrebiti sve raspoložive resurse, u saradnji sa ostalim elementima sistema odbrane i savezničkim snagama, u cilju zaštite nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore”.

„Opasnost od vojne pretnje Crnoj Gori značajno je smanjena, kao posledica integracije države u NATO i smanjenja vojnih efektiva u regionu, ali da se ne sme zanemariti”, piše u predlogu nove vojne strategije.

U ovom dokumentu se dodaje da će „vojska razvijati sposobnosti neophodne za odvraćanje, zaustavljanje i odbacivanje eventualne oružane agresije, samostalno i uz pomoć NATO snaga”, kao i da će Vojska Crne Gore „nadzirati i štititi more i vazdušni prostor u saradnji sa drugim državnim institucijama i saveznicima”.

Da će crnogorskoj vojsci biti potrebno prilagođavanje kopnenih, vazdušnih i pomorskih snaga, najavio je ministar odbrane Predrag Bošković. On je na vojnom aerodromu Golubovci, tokom predstavljanja helikoptera „bel 505 džet rejndžer dh”, rekao da se nada da će Crna Gora „u skorijoj budućnosti imati jedan ovakav helikopter kako bi se promenila struktura, ali i flota ’gazele’ koju posedujemo već više od 30 godina”. Prema njegovim rečima, upravo ovaj helikopter ima „istoriju i tradiciju i karakteristike koje su nama, kao maloj državi, potrebne”.

Za sada se još ne najavljuje, odnosno ne precizira šta će to biti učinjeno na polju pomorske strategije odbrane Crne Gore, ako se zna da je ova država rasprodala skoro sva borbena plovila, čak i podmornice.

Jedna od novina pomenute strategije, ako bude usvojena u sadašnjem oblike, biće i obavezno služenje vojnog roka u dogledno vreme, ali i visoke novčane kazne za sve one koji se ne odazovu pozivu za rezervni sastav vojske. Dogovora nema ni oko učešća vojnika u međunarodnim vojnim misijama, jer je to obaveza broj jedan svakog vojnika koji je na profesionalnom radu u Vojsci Crne Gore.

Izjavu američkog pisca o genocidu nad Srbima možete pročitati OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Oko magazin: Crna Gora i NATO bombe

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA