Najnovije

IRANCI ĆE SE OSVETITI ŽESTOKO! Ovim potezom Amerikanci su sebi nacrtali metu na čelo! (VIDEO)

Sjedinjene Države formalno su odredile Iranski korpus Islamske revolucionarne garde (IRGC) kao stranu terorističku organizaciju, a vest je potvrđena u Federalnom registru SAD.

Iranska revolucionarna garda (Foto: Jutjub)

- Ovim imenujem pomenutu organizaciju i njene pseudonime kao stranu terorističku organizaciju u skladu sa članom 219 (Zakona o imigraciji i državljanstvu) - izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo u obaveštenju datom Federalnom registru.

Pompeova izjava usledila je nakon objave predsednika Donalda Trampa od 8.aprila da Sjedinjene Države okarakterišu iranski IRGC kao terorističku organizaciju. Pompeo je kasnije potvrdio ovu tvrdnju da će odluka stupiti na snagu za jednu sedmicu.

Komentarišući odluku, visoki zvaničnik američke administracije izjavio je prošle sedmice na konferenciji da će omogućiti krivično gonjenje onih koji pružaju materijalnu podršku IRGC-u. Zvaničnik je takođe pozvao druge zemlje da odrede IRGC kao terorističku organizaciju. Kao odgovor na potez SAD-a, iransko ministarstvo spoljnih poslova predložilo je da Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost zemlje uključi centralnu komandu SAD na svoju listu terorističkih organizacija.

Tenzije između Sjedinjenih Država i Irana eskalirale su od kada se prošle godine Vašington povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i ponovo uveo sankcije Teheranu. Nuklearni sporazum predviđao je postepeno ukidanje sankcija u zamenu za to da Iran održi svoj nuklearni program mirnim.

Ruska flota kontroliše američki razarač. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Majk Pompeo o Iranskoj revolucionarnoj gardi

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA