Najnovije

SKAPAROTI: Brine to što Zapad slabije predviđa poteze Rusije nego u vreme Hladnog rata

Elitni američki general Kertis Skaparoti – glavnokomandujući snagama NATO u Evropi – izjavio je da ga brine što Zapad nije u stanju da shvata i predviđa dejstva Rusije sa tačnošću sa kojom je to činio u vreme Hladnog rata.

Kertis Skaparoti (Foto: Jutjub)

U izjavi američkoj novinskoj agenciji Associated Press je podsetio da su Vašington i Moskva ranije shvatali „signale druge strane“ i bili u dijalogu.

Dodao je da su međusobni kontakti „važan sastavni deo obuzdavanja“ (druge strane).

Skaparoti je istakao da će bolje razumevanje između Rusije i NATO doprinositi „smanjivanju verovatnoće izbijanja oružanog konlikta“.

Dodao je da Zapad treba da sa Rusijom „potpunije opšti“ i rekao da za to neće biti potrebno višestruko povećavanje broja kontakata sa Moskvom.

Skaparoti je ovako nastupio nakon što je ruska diplomatija – preko zamenika ministra spoljnih poslova Aleksandra Gruška – ocenila da se NATO „bavi demonizovanjem Rusije“.

Prethodnih dana je uticajni američki list The Wall Street Journal objavio da u SAD narasta razočarenje u politiku antiruskih sankcija jer ne daje nikakve rezultate, a pritom konsoliduje rusku elitu i društvo.

Iza objavljenog teksta stoji grupa bivših američkih visokih zvaničnika koji upozoravaju da Vašington mora izgraditi novi pristup odnosima sa Rusijom. Pristup koji će garantovati snižavanje rizika izbijanja nuklearnog rata.

Glavni naučni saradnik moskovskog Instituta za SAD i Kanadu Vladimir Vasiljev smatra da su američki vladajući krugovi nestrpljivi i uznemireni zato što su navikli da pojačavanjem pritiska smenjuju režime po svetu koji im nisu po volji.

Po njegovom mmišljenju, u Vašingtonu su čak računali da će se previranja u Ukrajini početkom 2014-te, koja su se završila državnim prevratom, proširiti i na Rusiju. A ona se – umesto da slabi – sve više konsoliduje, što svedoči da američke sankcije imaju kontraefekat.

Otuda novi tonovi u Skaparotijevom nastupu, a Vasiljev pretpostavlja da si prve figure Predstavničkog doma i Senata SAD – Nensi pelosi i Mič Mekkonel – mogli formirati grupu od republikanaca i demokrata koja bi sačinila predloge za poboljšavanje odnosa sa Rusijom.

Ta grupa bi mogla inicirati da Donald Tramp i Vladimir Putin istupe sa zajedničkom deklaracijom u kojoj bi bilo markirano njihovo uverenje da niko ne može nikada dobiti nuklearni rat.

Pročitajte OVDE koji je razlog što je Ekvador izručio Asanža.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Bosnić - Amerika više nije tako moćna, Rusija i Kina su sile koje dolaze!
 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA