Najnovije

BORCI GNA OBORILI HAFTAROV AVION! Misrata spašava Tripoli za sada, ali iz Egipta stiže... (VIDEO)

Do 16. aprila, Libijska nacionalna armija (LNA) napredovala je prema Tripoliju kao da je uvučena u rovovski rat na prilazu južnim delovima grada. Milicije lojalne Vladi Nacionalnog sporazuma (GNA) zaustavile su napredak LNA na području Ajn Zare i sprečile jedinice LNA da zauzmu autoput Tripoli-Misrata duž obale. Ovi uspesi GNA unapred su odredili taktičku poziciju u tom području.

Borci GNA u odbrani Tripolija (Foto: Jutjub)

Još jedan važan uspeh postignut je od strane GNA 14. aprila kada su njihove snage oborile avion MiG-21 vazdušnih snaga LNA nad Ajn Zarom sa MANPAD-om. Pilot se katapultirao, ali i dalje se o njemu ništa ne zna. LNA je 10. aprila objavila da je srušila avion L-39 GNA. Međutim, ne postoje dokazi koji bi to potvrdili.

Istovremeno, višestruki kontra-napadi snaga GNA nisu im omogućili da vrate kontrolu nad Međunarodnim aerodromom Tripoli. Glavni sukobi se odvijaju južno od njega, u gradu al-Svani.

LNA je nastavila sa raspoređivanjem pojačanja, uključujući i raznu vojnu opremu, na liniju fronta u blizini Tripolija. Ovaj potez pokazuje da je rukovodstvo LNA spremno da nastavi svoje vojne napore u toj oblasti.

Dana 14. aprila vođa LNA feldmaršal Kalifa Haftar posetio je Kairo i susreo se s egipatskim predsednikom Abdel Fatah al-Sisijem. Nakon sastanka, kancelarija Al-Sisija je objavila izjavu "predsednik je potvrdio podršku Egipta u naporima za borbu protiv terorizma i ekstremističkih milicija kako bi se postigla bezbednost i stabilnost za građane Libije širom zemlje". Dok se u izjavi ne spominje direktno Tripoli, Egipat, jedan od glavnih saveznika LNA, de fakto je dao svoju podršku naporima LNA.

Pored toga, egipatski špijunski avion izveo je izviđački let iznad grada Misrate. Misratine milicije, uglavnom radikalni ekstremisti, aktivno podržavaju pro-GNA snage. Vazdušna baza južno od grada ima većinu ratnih aviona GNA koji bombarduju jedinice LNA. Neki izvori spekulišu da se podaci koje je prikupio Egipat mogu podeliti sa LNA kako bi se povećala efikasnost njenih operacija.

Do sada su pro-GNA milicije pokazale da su sposobne da zaustave napredak LNA u blizini Tripolija ako ujedine svoje snage. Međutim, ako se borba produži, neke pro-GNA grupe mogu otkriti da njihovo učešće u tekućim sukobima ugrožava njihove poslovne napore u njihovim ključnim oblastima uticaja. To bi stvorilo uslove za fragmentaciju pro-GNA snaga raspoređenih u blizini Tripolija.

Bitka za Krim je mogla biti krvava. Pogledajte OVDE zbog čega.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Veliki broj poginulih u borbama za grad Tripoli

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA