Najnovije

NAD TRIPOLIJEM ŽIVA VATRA SEVA: Žestoka razmena paljbe između GNA i LNA, a evo ko ih pomaže! (FOTO/VIDEO)

U ranim jutarnjim satima 16. aprila, pro-vladini izvori iz Vlade Nacionalnog sporazuma saopštili su da je Libijska nacionalna armija (LNA) feldmaršala Kalife Haftara granatirala civilne oblasti u Tripoliju raketama "BM-21 Grad".

Borci GNA brane kapije Tripolija (Foto: Jutjub)

Granatiranje je izazvalo materijalnu štetu. Video navodno pokazuje lansiranje raketa “BM-21 Grad” prema Tripoliju od strane LNA. LNA izvori kažu da su ratni avioni GNA izvršili vazdušni napad na grad Hun, i da nije bilo žrtava.

Avioni GNA navodno su izvršili bombardovanje u području Al-DŽafre. Vazduhoplovne snage GNA takođe su pogodile mete na kapiji Al Hira. LNA je optužila GNA da je izvršila napade sa aerodroma Misrata, i da su bili posebno usmereni na civile.

U međuvremenu, italijanski “Skaj NJuz” je prikazao snimak snaga LNA koje su napredovale ka pozicijama GNA u Tripoliju. Zbog toga što LNA poseduje teško naoružanje, GNA se povlačila.
Snage LNA takođe su prebacile tenkove i drugu opremu prema Tripoliju.

Pored toga, LNA je dobila pojačanja u gradu Garijan.

- Velika pojačanja su stigla u grad Garijan u nedelju (14.04) i sada se pripremaju za polazak u Tripoli -  izjavio je odsek za vojne informacije.

U okrugu Ajn Zara došlo je do jakih sukoba između LNA i GNA, a nije prijavljena nikakva teritorijalna promena. Nekoliko sati ranije, pro-LNA izvori su izveštavali da je LNA preuzela kontrolu nad Abijom i Kabilieom područjima Ajn Zare, ali sukobi sa GNA su se nastavili. Fejsbuk stranica GNA objavila je video koji prikazuje navodnog člana LNA koji prevozi oružje i opremu koristeći komercijalni putnički avion.

Što se tiče pokreta spoljnih aktera, otkriven je francuski špijunski avion N919CK na aerodromu u Misrati u Libiji, koji je primarni operativni centar GNA. Takođe je uočen NATO avaks LKS-N90451 koji takođe prati dešavanja na obali Libije. Ovo je više nego verovatno da daju podršku GNA.

Na strani LNA, egipatski avioni “C130 EGI1107” primećeni su iznad Libije. Konačno, specijalni izaslanik UN za Libiju Gazan Salame tvrdi da feldmaršal Haftar nije obavio protivterorističku operaciju, već vojni udar. On je naveo da je u Tripoliju postojao zastoj između LNA i GNA i da su razgovori bili bezuspešni sve dok obe strane nisu shvatile da vojna pobeda nije moguća.

Šarli Ebdo objavio karikaturu požara u Parizu. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nastavljaju se snažne borbe između snaga LNA i GNA za Tripoli

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA