Najnovije

RUSKI ''SPECIJALAC'' U BEOGRADU: Putinu prioritet pitanje Kosova

Diplomatskom pozicijom zameniće dosadašnje mesto šefa Četvrtog evropskog odeljenja u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, a saradnici ga opisuju kao "profesionalca, staloženog, ali odlučnog".

Kosovo je Srbija (Ilustracija: Pravda)

Dolazak novog ambasadora Rusije u Srbiju Aleksandra Bocana Harčenka, koji će u junu stupiti na dužnost umesto Aleksandra Čepurina, nije slučajan i iza njega se krije namera Moskve da zadrži u fokusu Kosovo.

Čepurin je šest i po godina proveo u Srbiji, a njegov naslednik je takođe profesionalni diplomata. Harčenko važi za stručnjaka za rešavanje problema, te i ne čudi što mu je nadimak „ruski specijalac“. Slovi i za odličnog poznavaoca prilika na Balkanu, za šta su mu poslužila dosadašnja nameštenja.

Diplomatskom pozicijom zameniće dosadašnje mesto šefa Četvrtog evropskog odeljenja u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, a saradnici ga opisuju kao „profesionalca, staloženog, ali odlučnog“.

„Harčenko važi za čoveka koji je komunikativniji od Čepurina. Ne čudi što je baš on odabran za novog predstavnika Moskve u Beogradu, imajući u vidu da se trenutno lome koplja pri rešavanju pitanja Kosova, a da Rusija na sve načine pokušava da zadrži uticaj na Balkanu i ostane na izvoru informacija. U igri oko Kosova su i EU i Amerika, sa namerama da izdejstvuju rešenje koje njima odgovara i sebi pripišu zasluge oko rešavanje odnosa Prištine i Beograda, pa ni Moskva ne može sebi da priušti da u Srbiju pošalje nekog drugorazrednog diplomatu“, piše Blic citirajući reči neimenovanog diplomatskog izvora.

Govoreći o tome šta dolazak Harčenka znači za Srbiju, i politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za da je njegovo preseljenje u Beograd blisko povezano sa Kosovom.

„On je profesionalni, karijerni diplomata, baš kao i Čepurin. Važi za vrlo efikasnog, ali i odmerenog diplomatu. To je kontinuitet ruske diplomatije, pošto je Harčenko odličan poznavalac prilika na Balkanu. Pokazuje i da Rusija ima velike interese na Balkanu i da ne želi da joj išta promakne, zato i šalje ozbiljne profesionalce u Beograd“,  kaže Anđelković.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić ocenjuje da je u pitanju nastavak ruske politike.

„Moskva je oduvek imala aspiracije ka Srbiji i uvek je slala jake diplomate u Beograd. Sve je povezano sa Kosovom, a poznato je da bilo kakvo rešenje o tom pitanju mora da prođe Savet bezbednosti UN, u kom je Rusija. Nema puno mesta na kojima Moskva ima uticaj, a Balkan je jedno od njih'’, napominje Grubješićeva.

Kakve veze imaju Kosovo i Notr Dam, saznajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Aleksandar Bocan Harčenko

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA