Najnovije

10 otkrića Asanža koja su razotkrila spletke “vladara sveta” i zbog čega mora da nestane! (VIDEO)

Ekvador je predao DŽulijana Asanža, osnivača Vikiliksa britanskim vlastima i sada mu preti izručenje Sjedinjenim Državama gde žele da mu sude za zaveru, za šta bi mogao da dobije smrtnu kaznu ili doživotni zatvor u Gvantanamu. U svojih gotovo 15 godina aktivnosti, Vikiliks je objavio više od 10 miliona poverljivih dokumenata. Među njima većina ima veze s tajnim planovima američke vlade u obaveštajnim, bezbedonosnim i ratnim programima.

Platforma koju je vodio zatvoreni Asanž bila je avangarda u objavi tajnih podataka, toliko da su ga progonile savezničke vlade Vašingtona, kao što su Švedska i Velika Britanija. Sam Asanž se sklonio 2012. godine u maloj sobi u ambasadi Ekvadora u Londonu, dok mu je vlada Lenina Morena ukinula taj status. Ovde vredi podsetiti na ono što je Vikiliks objavio i zbog čega ga elita u Vašingtonu toliko mrzi, iako je samo obavljao svoj novinarski posao.

1. Arhiva Gvantanama

Godine 2007. je Vikiliks objavio hiljade dokumenata u obliku priručnika i informacija iz zatvora kojeg je 2002. godine stvorila Bušova administracija u zalivu Guantanamo na Kubi. Novi zatvorski sastav je deo programa postupaka za osobe za koje se sumnja da su teroristi. Crveni krst je potvrdio da nisu svi zarobljenici iz Gvantanama bili teroristi, a kritike zbog funkcionisanja, odnosno mučenja, tortura, proizvoljnog pritvora, nepodizanja optužnice i držanje zatvorenika u pravnom limbu godinama su rasle iz godine u godinu. Obama je, između ostalog, Nobelovu nagradu za mir dobio i zbog obećanja da će zatvoriti Gvantanamo, što nije učinio.

2. Avganistan i Irak

Tajne vesti o ratovima u Avganistanu i ratnim dnevnicima u Iraku objavljene su 2010. godine s gotovo 400 000 izveštaja o ratu u Iraku od 2004. do 2009. U tim dokumentima možemo pronaći sve, od vojne opreme koju američka vojska koristi do informacija o vojnim ciljevima i ubijenim civilima, te zlostavljanju i mučenju ratnih zarobljenika.

3. Kebl Gejt i američka diplomacija

U 2010. je Vikiliks objavio milione diplomatskih nota napisanih između 1966. i 2010. Najvažnije detalje su objavili mnogi međunarodni mediji, a objave su otkrivale stavove diplomatskih vođa Vašingtona, uključujući Henryja Kisindžera, te upute njihovim diplomatima da špijuniraju strane političare. Ovaj je deo objava Vikiliksa poznat i kao Kejbl Gejt, a dokumenti potvrđuju šalu: “Zašto nema državnog udara u Sjedinjenim Državama? Zato što tamo ne postoji američka ambasada.”

4. Kolateralna ubistva

Arhiva koju je Čelsi Maning 2010. dao Vikiliksu je na svetlo dana objavljena kao videozapis pod naslovom Kolateralno ubistvo koji pokazuje kako američka vojska puca iz helikoptera Apače na civilne ciljeve u glavnom gradu Iraka u Bagdadu, uključujući novinara Rojtersa, koji pada na zemlju.

5. Stratfor dokumenti

Između 2012. i 2013. je više od 5 miliona poruka elektronske pošte procurilo iz američke obaveštajne firme Stratfor. Globalne obaveštajne datoteke objavile su brojne dokumente u kojima koji se objašnjavaju pojedinosti o unutarnjoj mreži masovnog nadzora u Sjedinjenim Američkim Državama koje je sprovodila NSA, kao i o tajnim operacijama koje je Vašington sproveo u Siriji između 2004. i 2011. Takođe su se otkrile veze između obaveštajnih službi i američke bezbednosne zajednice i nekih firmi koje deluju kao trusovi mozgova i nevladine organizacije, a koje služe eliti.

6. TPP, TTIP i TISA

Od 2013. do 2016. godine je Vikiliks objavio dokumente u kojima se navodi kako je američka vlada tajno pregovarala o sporazumima o slobodnoj trgovini poznatim kao Trans-Pacifik Partneršip  (TPP), Transatlantik Trejd and Investment Partneršip (TTIP) i Trejd in Servises Agriment (TISA). Pre pojavljivanja Donalda Trampa je Vašington imao strategiju da novim ekonomskim i pravnim sastavom uspostavi hegemoniju u kojem bi se gotovo u celom svetu teško kršila čak i građanska prava, a sve na temelju sporazuma koji nikada nisu bili objavljeni. Istina o njima se saznala tek nakon objave Vikiliksa, što je izazvalo talas nezadovoljstva u zemljama koje su učestvovale u tajnim pregovorima s Vašingtonom i multinacionalnim korporacijama.

7. Otkrića o vezama banaka, Bele kuće i vojne industrije

Od svog osnivanja 2006. godine je Vikiliks objavio nekoliko nestandardnih datoteka multinacionalnih korporacija koje sadrže tajne podatke, kao što su bile posledice izlivanja toksina u Obali Slonovače u energetskoj firmi Trafigura, čime je pogođeno oko 100 000 ljudi. Tada je otkriveno da su engleski mediji bili učesnici u skrivanju takvih događaja. Osim toga, otkrivene su of šore aktivnosti švajcarske banke DŽulijus Bar Grup i njene veze s Belom kućom i vojno-industrijskim kompleksom japanske firme Soni. Dakle, na meti Asanža su se našle vlade, ali i finansijske institucije i velike multinacionalne i vojne korporacije.

8. Globalna špijunaža kao geopolitičko oruđe

U 2016. godini se saznalo da Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) špijunirala telefone nemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg glavnog sekretara UN-a Ban Ki-Moona. Otkrivene su beleške italijanske diplomatije iz kojih se saznalo da su bivši premijer Silvio Berluskoni i njegov izraelski kolega Benjamin Netanijahu razgovarali o Baraku Obami. U toj objavi se otkriva da su bili špijunirani ministri komunikacije Evropske unije i Japana, kako bi detaljno saznali njihove sporazume kako bi se izbeglo “uplitanje Sjedinjenih Država” u međunarodne odnose, a sve s jednom svrhom: prikupiti podatke kako bi ih koristili za vlastite interese geopolitičke moći na globalnom nivou.

9. Pad Hilari Klinton

Godine 2016. Nacionalni odbor Demokratske stranke je Vikiliks objavio oko 44. 000 poruka elektronske pošte, otkrivajući kampanju sabotaže protiv kandidature Bernija Sandersa u stranci koju je morala predstavljati Hilary Klinton. S druge strane, 30. 000 od tih poruka pripada Hilari Klintonu ili ih je ona poslala tokom njenog mandata kao Obamine državne sekretarice. Otkrivena je njena uloga u državnom udaru u Hondurasu 2009. godine, korumpirana delatnost Klintonovih na Haitiju, plan tajne intervencije u ratu u Siriji, te milioni dolara zarađenih davanjem uputa i lekcija bankama i američkim firmama. Ove informacije su dovele do poraza Hilari Klinton u utrci protiv Donalda Trampa za Belu kuću. Mnogi analitičari još uvek veruju da je Tramp svakako bolja opcija.

10. Interna Sajber CIA

U 2017. godini je objavljen “Vault 7”, dosad najveća zbirka dokumenata Srednje obaveštajne agencije (CIA). Možete čitati arhive o tome kako CIA ima golemi arsenal za računalno hakiranje usporediv s onim kojim raspolaže NSA. Najvažnija stvar je da izvođači i službenici agencije imaju hiljade alata koji rade sa “zlonamernim softverom, virusima, trojancima, nultim danom napada, udaljenim sastavima kontrole zlonamernih programa i pripadajućom dokumentacijom”. Ti su podaci sada u službi hakera, koji možda znaju vašu IP adresu, a sve zbog neodgovornosti sastava sigurnosti CIA.

Ovo je deset smrtnih greha DŽulijana Asanža samo u očima američke elite, iako je sve navedeno, ako bolje pogledamo, posao koji su trebali odraditi istraživački novinari NJujork Tajmsa ili Vašington Posta. Međutim, kako je to nemoguće očekivati, jer su američki mediji ne tako davno, tokom devedesetih, prešli u vlasništvo nekoliko velikih korporacija koje su usko povezane s američkom vladom, sada se pravim novinarstvom moraju baviti hakeri ili nezavisni novinari koji često i  ne rade za platu i objavljuju vesti samo kako bi razbili medijsku propagandu i mrak u koje je utonulo slobodno novinarstvo na Zapadu.

Šta reći za kraj? Asanž je u zatvoru i čeka ga moguće izručenje Sjedinjenim Državama, a nekada najprestižnije američko priznanje u oblasti novinarstva “Pulicerovu nagradu” dobili su NJujork Tajms, Vašington Postu, NJujorkeru, Pres Demokratu i Rojtersu. Među nagrađenim listovima nalaze se, između ostalih, San Sentinel, Pitsburg Post, Los Anđeles Tajms, Advokat, Vol Strit Žurnal i AP.

Pogledajmo što su objavili vrli američki novinari i usporedimo to s onim što je objavio Asanž. Novinari Los Anđeles Tajmsa su nagrađeni za izveštavanje o ginekologu s Univerziteta Južna Kalifornija koji je optužen za zlostavljanje nekoliko stotina mladih žena u više od 25 godina. Pulicerova nagrada dodeljena je i novinarima NJujork Tajmsa koji su proveli osamnaestomesečnu istragu o finansijama Donalda Trampa. A šta bi drugo i mogli raditi, nego istraživati Trampa?

Novinari Rojretrsa su nagrađeni su za izveštavanje o vojsci i budističkim stanovnicima Mianmara odgovornim za proterivanje i ubistva Rohinja u toj zemlji. Dodeljene su i nagrade fotografima, za kategorije pisanja, drame i muzike, a posebna nagrada je dodeljena i legendarnoj pevačici soula Areti Franklin, za neizbrisiv doprinos američkoj muzici i kulturi.

Ovo je danas novinarstvo u Sjedinjenim Državama, dok Asanž zbog otkrivanja istine mora biti ušutkan, zatvoren, možda i smaknut.

Pročitajte OVDE šta otkrivaju američki mediji za Trampa.

Izvor: logicno.com/Nermin N.

Bonus video

Kovid 19 je specijalna operacija protiv čovečanstva! Slobodan Reljić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube