Najnovije

KRVAVI APRIL U SIRIJSKOJ PUSTINJI: DŽihadisti ID pomogli Izraelu i Amerima?! Pored 35 ubijenih vojnika SAA, evo šta još zabrinjava

Islamska država nedavno je pojačala napade širom Sirije, usmeravajući ih na rute snabdevanja Sirijske arapske vojske (SAA) i Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Sirijska vojska u pustinji (Foto: Jutjub)

Samo u aprilu mesecu, Islamska država (ID) je izvršila najmanje pet-šest napada duž linije snabdevanja sirijske vojske od Palmire do Deir ez Zora. Kao rezultat ovih zaseda, ubijeno je više od 35 vojnika Sirijske arapske vojske, a još deset vojnika je zarobljeno od strane Islamske države.

Ovi napadi ID prisilili su Sirijsku arapsku vojsku da pošalje velika pojačanja ka Al-Majadinu kako bi zaštitila međunarodni autoput. Zaštita međunarodnog autoputa je imperativ za sirijsku vojsku zato što se oni pripremaju za ponovno otvaranje ovog puta koji povezuje Damask i Bagdad.

Međutim, ako se ovi napadi nastave, ponovno otvaranje međunarodnog autoputa može biti odloženo, što će takođe sprečiti Iran da transportuje naftu u Siriju. Sirija se trenutno suočava sa najgorom naftnom krizom otkako je zemlja stekla nezavisnost od Francuske; ovu blokadu su nametnuli zapadni centri moći sirijskoj vladi. 

Islamska država zauzela nove teritorije. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako ženski snajperisti iz redova Kurda “skidaju” džihadiste Islamske države

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA