Najnovije

POZIV NA ODVAJANJE REPUBLIKE SRPSKE: ''Krenimo u razdruživanje''

Svaka ozbiljna zajednica ima svoje planove i ciljeve, koji proizvode obaveze. Koje su dnevne, sedmične, godišnje i redovne kako bi iste činile održivim i sigurnim u egzistenciji i bitisanju. U tim planovima svako ima svoju obavezu, bilo da je stalna ili povremena. Šta je sa našim srpskim narodom? Šta nam je sa našim nacionalnim interesima i šta su nam obaveze da bi ostvarili svoje ciljeve? Radimo li to planski, organizovano svako u svom domenu ili stihijski, pojedinačno prema ličnom nahođenju, piše u tekstu koji potpisuje Odbor osnivača Udruženja Čast otadžbine.

Republika Srpska (Fot: Jutjub)

Tekst prenosimo u celini:

Od dolaska mira i Dejtonskog mirovnog ugovora, mišljenja smo da su dosta toga lošeg Srbi doživeli svojom krivicom i stihijskim zakasnjelim delovanjem.

U tim procesima je bilo svega. Od pojave kleptomanije, kriminala i kukavičluka, tako i nepostojanja hrabrosti i spremnosti za žrtvu da se odbrani ono što je krvlju stečeno i za šta su mnogi žrtvovali živote.

Prisustvo i pritisci međunarodne zajednice, mnogi su koristili da prikriju svoje porive i kukavički odnos. Nespremnost da bilo šta žrtvuju, a posebno privilegije koje su dobijali kao nagrade za "kooperativnost".

Na taj način smo izgubili mnoge prenadležnosti dobijene Dejtonskim mirovnim ugovorom i doprineli mnogim pripisanim negativnim kvalifikacijama u ratnim dešavanjima, pa čak i do genocidnih kvalifikacija koje nam pokušavaju imputirati.

Postali smo samoljubivi, lični i lakoverni. Našim nečinenjem, našom kooperativnosti imamo za posledicu i haške presude i domaće sudove od ustavnog, pa do ostalih bh. sudova.

Mnogim Srbima je to postao biznis, ne razmišljajući o posledicama po naciju i Republiku Srpsku. Sve su to posledice stihije, nedoraslosti vremenu i izazovima.

Da se na vreme radilo kroz institucije, ne bi bilo potrebe za sada nekim "međunarodnim komisijama" dokazivati istinu koju znamo. Naknadna pamet poslije boja samo broji mrtve i arči sredstva. Od kada postoji "Prizrenska liga" i koliko traje njena realizacija od koje Šiptari ne odustaju i koju realizuju. Jesmo li zaboravili na Alijinu Islamsku deklaraciju koju su započeli realizovati ratom, a sada nastavili sa većim učinkom od ratnog.

Nema veće dezinformacije i zablude kada čujemo od nekog našeg političara da izjavi da su Bošnjaci preduzeli ili čine nešto u dnevno političke svrhe.

Gospodo, nema toga jer sve što dnevno čine, je u interesu ostvarenja svog nacionalnog cilja, a to je unitarna BiH po načelima Islamske deklaracije.

Molimo srpske političare da se okane definicije dnevno političkih interesa Bošnjaka i da ne dezinformišu srpski narod. Da li su sve ovo što je izgubila Republika Srpska rezultati dnevne politike Bošnjaka ili put ka ostvarenju njihovih nacionalnih ciljeva?

Gospodo, zbog svog kukavičkog odnosa da se suprotstave bilo čemu, mnogi se oglase, da bi se oglasili. To ne ide tako dalje ako mislimo odbraniti svoj narod i Republiku Srpsku po svaku cenu i svaku žrtvu.

Kakve oštre osude, kakvi proglasi, analize, dokazivanje nepravde i pozivanje na neistine i kršenje pravde u vremenu kada je pravo sila, kao i odlučnost da se po svaku cenu odbrani nešto što je sveto, a to je Republika Srpska. Postali smo kao "Kalimero" iz crtanog filma koji stalno zapomaže: "Nepravda, pa to je nepravda".

Postali smo svileni, jajare i ne vidimo dalje od nosa šta nas može snaći i šta možemo izgubiti. Zar da dvadeset godina nismo u stanju da vidimo šta nam je namenila sarajevska čaršija i da li zaista ima neko normalan, iluziju da će se to promeniti.

To ne vidi onaj koji laže sam sebe, ne vidi zbog svog kukavičluka i trenutne udobnosti, koji nije svestan šta nestaje od opšteg dobra, kada ostvari svoj lični cilj. Nema niko pravo da naš narod drži u agoniji, ni političari, ni međunarodna zajednica.

Treznite se i vi, koji ste ušićarili i stekli što ste stekli, jer će i to nestatti sa Republikom Srpskom. Iluzija je da je moguće povratiti prenadležnosti "predate" ili oduzete, jer za to je potrebna saglasnost Sarajeva koju nikad nećemo dobiti i to je van realnih očekivanja. Realpolitika je ono što zavisi od nas i od naših prijatelja i od žrtve koju smo spremni platiti u gubitku ličnih privilegija. Nema Vaskrsa bez posta i Golgote koju smo prošli. Ko nas želi vratiti nazad? Razdruživanje je samo spas i garant opstanka srpskog naroda i Republike Srpske. Pitanje je da li vreme radi za nas?

Sad i odmah je potrebno stvarati institucije države koje će raditi sa prijateljima i svojim narodom, a biti spremne za rizik i žrtvu.

To je jedina šansa za mir i ekonomkski napredak, pa i opstanak sprskog naroda i omladine. Sve drugo su iluzije i laži od ekonomije do bezbednosti. Neophodno je reagovati pre paradžemata i sledbenika Islamske deklaracije koji, upamtite, čekaju svoj momenat.

Raduje nas kada vidimo da se general Savčić odmakao od "saborca" Mektića. Samo, da li se vratio patriotizmu ili je aktivan zbog izbora u Borsu?

Očigledno da pojedinci u politici nikada neće shvatiti poentu zajedničkog delovanja u odbrani naroda. Pojedinci smatraju da će gospodin Dodik rešiti svaki problem, kada se on pojavi. Lično smatramo da je i on prepušten sarajavskoj čaršiji i da je bez sistemskog, zajedničkog delovanja, teško očekivati nešto izvan realpolitike.

Ne treba zaboraviti da su Srbija i Rusija garant Dejtonskog ugovora, ali ne ovakvog kakav je sad. Smatramo to polaznom osnovom za iznalaženje rešenja i neophodne reakcije sa efektima, a ne "oštrim rekacijama". Vreme je da se okanemo kuknjave i žalopojki.

Isto kao što je vreme da hrabro i stojički krenemo u proces razdruživanja!

Kako je narod otera policiju i bagere i odbranio pravoslavnu svetinju, pogledajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zavet Republici Srpskoj

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA