Najnovije

Rusija u Venecueli otvorila Centar za obuku pilota na helikopterima Mi-17V5, Mi-35M i Mi-26T

Rusija i Venecuela su 29.marta ove godine na prostoru ove latinoameričke države, otvorile Centar za obuku pilota na borbenim helikopterima. U ovom projektu sa ruske strane učestvuje državni konzorcijum „Rosoboronэksport“, a sa venecuelanske akcionarska kompanija koja se nalazi u okviru domaće vojne industrije (CAVIM).

Mi 35 (Foto: Jutjub)

Kako prenosi inernet portal anna-news, osnovni zadatak ovog centra je obuka posada koje će upravljati na helikopterima Mi-17V5, Mi-35M i Mi-26T. Piloti će se osposobiti za rad u nestandardnim situacijama i uslovima, koji su maksimalno približeni realnosti, što će znatno podići ukupnu borbenu osposobljenost i efektivnost venecuelanske vojske za operacije iz vazduha. Jedan broj venecuelanskih pilota je u Rusiji prošao obuku na specijalnim trenažerima. Ova obuka je pokrivala eksploataciju letelica u mobilnim i stacionarnim uslovima rada, a takođe i upotrebu razne vrste trenažne i kontrolne opreme.

„Rosoboronэksport“ je ovim povodom izjavio, da su sve aktivnosti deo postojećih bilateralnih sporazuma o saradnji između Moskve i Karakasa, u cilju optimizacije venecuelanskih vazduhoplovnih snaga, ne samo za borbenu funkciju, nego i za humanitarne operacije, što se posebno odnosi na dejstva prilikom prirodnih katastrofa.„Ruski helikopteri koje je nabavila Venecuela, nisu isključivo namenjeni za borbenu upotrebu. Oni se mogu veoma efikasno upotrebiti u operacijama vazdušnog izviđanja šumskih požara, u efikasnoj organizaciji i realizaciji potražno-spasilačkih zadataka posle prirodnih katastrofa, a takođe i za dopremanje humanitarne pomoću u najzabačenije delove zemlje“- prenela je informativna služba ove korporacije.

Podsećamo da je u Venecuelu stigla visoka vojna delegacija ruske armije. U nedelju 24.marta sletela su dva vojno-transportna aviona u kojima se nalazilo 99 vojnika i oko 35 tona tereta. Ovaj dolazak ruskih aviona je otvorilo mnogobrojne spekulacije koje su dovele do pojačane nervoze SAD i njihovih regionalnih saveznika.

Na primer, specijalni predstavnik SAD za pitanja Venecuele Eliot Abrams je rekao, da na ovaj način Rusi pomažu „režimu predsednika Madura“, što može da dovede do novog talasa sankcija prema Moskvi od strane SAD. „Oni sada pokušavaju da pomognu tamošnjem režimu, koji je u međuvremenu uzdrman elektro-energetskim kolapsom u zemlji, tako što mu isporučuju sisteme S-300. Ja ne znam kako oni to zovu, rekalibracija, rekonfiguracija. U svakom slučaju radi se o tehničkoj podršci“- rekao je američki diplomata. Abrams je dodao da je „pogrešno verovati da će oni (misli se na Ruse) u ovoj državi imati punu slobodu delovanja“.

Posle dolaska socijalističke vlasti na čelu sa Ugom Čavesom, Venecuela se u potpunosti okrenula vojnoj saradnji sa Rusijom i Kinom. Republika Venecuela je za nekoliko godina nabavila različite tipove aviona i helikoptera, a takođe i tenkove i artiljerijska sredstva. U ovom krupnom paketu nabavke opreme za svoju vojsku, nalaze se raketni PVO sistemi srednjeg dometa Buk-M2, ali i raketni sistemi velikog dometa PVO/PRO „Antej-2500“ koje proizvodi AO “Koncern VKO “Almaz-Anteй”. U Venecuelu je isporučeno oko 100 hiljada automatskih pušaka „Kalašnjikov“ u novoj modifikaciji AK-103. Karakas je nabavio i nove višenamenske lovačke avione Su-30MK2, udarne helikoptere Mi-35M, modernizovanu verziju tenka T-72, BMP-3 i BTR-80.

Lavrov poručio Trampu da se čisti iz Venecuele! Ruska vojska je tamo i ostaće! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA