Najnovije

"OSETLJIVO" OPERIŠU UZ ZASTAVU SAD: Amerikanci "pune" Kosovo džihadistima!

U subotu ujutru na Kosovo je, prema navodima predstavnika kosovskih privremenih institucija, vraćeno 110 osoba iz Sirije, među kojima su i mnogobrojni džihadisti koji su se borili na strani Islamske države.

DŽihadisti (Foto: Jutjub)

Kako je na konferenciji za novinare tim povodom saopštio kosovski ministar pravde Ablard Tahiri, akcija povratka kosovskih građana organizovana je uz pomoć SAD. On je rekao da je "osetljivu operaciju" izvela kosovska vlada uz pomoć SAD, ne precizirajući o kakvoj pomoći je reč, dok su inostrani mediji preneli da je juče ujutru na prištinskom aerodromu primećen avion sa američkom zastavom.

- Među vraćenim osobama su i četvorica boraca, koja su odmah uhapšena, kao i 32 žene i 74 dece, uključujući i desetak njih bez pratnje roditelja - preneli su prištinski mediji na albanskom jeziku, koji su tome dodali i saopštenje Ambasade SAD, koja je pohvalila Prištinu za vraćanje svojih 110 građana iz Sirije.

Izvor "Novosti", upoznat sa dešavanjima na KiM, podseća na to da su pre nekoliko godina inostrani mediji izveštavali o postojanju kampova za obuku islamskih terorista u brdima iznad Kačanika. Navodi i da su džihadisti svojevremeno planirali da izvedu niz rušilačkih akcija na KiM. Recimo, miniranje jezera u prištinskom naselju Grmija, potom jezera Badovac kod Gračanice iz kojeg se vodom snabdevaju sve srpske sredine u centralnom Kosovu, kao i deo Prištine. Vozilo sa džihadistima i oružjem zaustavljeno je baš ispred manastira Visoki Dečani.

- Srećom da su sve te akcije predupređene i sprečene na vreme. A sve to zahvaljujući dojavama stranih obaveštajnih službi, koje su na KiM vrlo aktivne - zaključuje izvor.

On opominje da pojedine verske vođe, odnosno imami i hodže, tokom verskih obreda vrbuju mlade Albace za odlazak u džihad.

Borci Islamske države

Iako ne postoje precizni podaci o tome, prištinski mediji na albanskom jeziku spekulisali su da se od 2002. godine na ratištima Sirije i Iraka borilo više od 300 boraca sa KiM, a više od 30 ih je poginulo.

Sve više džamija

Na ratišta u Siriju i Iraku odlazile su i čitave porodice, a poznat je slučaj kada je jedan Prizrenac na ratište poveo sa sobom dvoje maloletne dece, koje je preko sudskih i drugih organa pokušavala da vrati njegova supruga.

Upućeni u verske prilike na KiM ističu da je radikalni islamizam ogromna pretnja kosovskom društvu, pre svega zbog propagiranja ove ideologije među mladima. Iz islamskih zemalja na KiM stižu ogromna novčana sredstva, o čemu svedoči i sve veći broj novosagrađenih džamija.

Izručenje i Bosni

Radikalni islamista Ibro Ćufurović , osumnjičen da je bio pripadnik terorističke organizacije na sirijskom ratištu, izručen je BiH uz pomoć američkih vlasti. Neko vreme proveo je u kurdskom zatvoru posle sloma Islamske države, saopštilo je Državno tužilaštvo BiH.

Pročitajte OVDE koliku to neverovatnu sumu plaćamo Prištini.

Izvor: novosti. online

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

DŽihadisti na Kosovu / Planirali napade na Izraelce, Srbe i KFOR.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA