Najnovije

ŠEF VOJNOG SAVETA POTVRDIO: Ovo je sudbina svrgnutog predsednika Sudana

Bivši predsednik Sudana Omar al Bašir bio je predsednik gotovo 30 godina. Tokom aprila, on je zatočen od strane vojske i prebačen u zatvor u Kartum. Prema poslednjim izveštajima, u njegovoj rezidenciji pronađene su ogromne količine novca, koje su možda poslužile kao osnova za optužbe za korupciju protiv njega.

Bivši lider Sudana Omar al Bašir (Foto: Jutjub)

Šef Sudanskog prelaznog vojnog veća potvrdio je da je bivši predsednik zemlje, Omar al Bašir, u zatvoru, zajedno s drugim bivšim visokim zvaničnicima, izvestio je Rojters u nedelju.

Samo dan ranije, vojni istražitelji su navodno pronašli velike količine novca, kako u stranoj valuti, tako i u sudanskim funtama, posle pretresa njegove kuće. Novac je vojska zaplenila i prebacila u centralnu banku. Ovo bi, kako se izveštava, moglo poslužiti kao osnova za optužbe za korupciju protiv Bašira.

Sredinom aprila, vojska je zadržala Bašira nakon što je vladala zemljom skoro 30 godina. Prelazni vojni savet obećao je da će održati nove izbore za dve godine. Međutim, protesti, koji su u toku u Sudanu u toku poslednjih nekoliko meseci, nastavljeni su, dok su demonstranti zahtevali da vojska preda vlast novoj civilnoj vladi.

Godine 2009. bivši sudanski predsednik postao je prvi aktualni šef države koji je tražen od Međunarodnog krivičnog suda zbog optužbi za genocid i zločine protiv čovečnosti počinjene tokom sukoba u Darfuru koji je izbio 2003. godine.

HTŠ likvidirao 19 sirijskih vojnika. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pad sudanskog predsednika Omara al Bašira

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA