Najnovije

AMERI, PUKLI STE! Japanci prevareni i razočarani, a Erdogan iz tuđe nesreće i muke izvukao pouku! (VIDEO)

Plan SAD da plasira svoj napredni borbeni avion F-35 u azijsko-pacifičkom regionu, pa čak i širom sveta, mogao bi pretrpeti udarac nakon što je japansko Ministarstvo odbrane objavilo u sredu da se japanski F-35A srušio u more, kažu vojni stručnjaci.

Američka vojska (Foto: Jutjub)

“Lokid Martin F-35A” japanskih vazdušno-odbrambenih snaga (ASDF) nestao je sa radara u severnom Japanu tokom vežbe u utorak naveče. Delovi repnih peraja ratnog aviona kasnije su otkriveni na moru pre nego što je japansko Ministarstvo odbrane potvrdilo pad u sredu ujutro, javila je japanska državna televizija NHK u sredu. Pilot još uvek nije pronađen.

Ovo je prvi put da je F-35A, standardna avionska verzija F-35, pao nakon što je F-35B pao u SAD u septembru 2018. godine. 12 preostalih japanskih F-35A sada je u bazama, dok se operacija traganja za pilotom nastavlja, navodi se u izveštaju NHK-a.

Iako je koštao više od 90 miliona dolara, F-35 je počeo da se koristi u Japanu od januara 2018. godine, a eskadrila F-35A u zemlji upravo je formirana ovog marta, javlja japanska novinska agencija “Kjodo NJuz”.

Da podsetimo, SAD su nameravale da Turskoj prodaju F-35, što je Erdogan odbio, već se odlučio za ruski raketni odbrambeni sistem S-400. Verovatno je i pad japanskog aviona F-35A dodatno učvrstio njegov stav da više ne veruje američkom oružju.

Ponos ruske flote uplovio u kinesku luku. Pogledajte OVDE šta spremaju.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA