Najnovije

BIZARAN ZAHTEV SRBIMA NA KOSOVU: Odreknite se Beograda, pa onda možete na izbore! 

Preti opasnost da Priština zabrani Srpskoj listi da učestvuje na izborima na Severu Kosova. Konačnu reč daće takozvani Ustavni sud Kosova, a onda se očekuje odgovor Srba.

Kosovska Mitrovica (Foto: Jutjub)

Članovi Centralne izborne komisije Kosova još nisu doneli odluku o potvrđivanju kandidata za izbore za gradonačelnike četiri opštine na Severu. Sastanak je posle pauze odložen do daljeg i to zbog odbijanja dva člana pokreta Samoopredeljenje da odobre predlog Kancelarije za registraciju političkih partija i da potvrde kandidate Srpske liste za gradonačelnike. Članovi pokreta Samoopredeljenje CIK-u su poručili da svoj glas ne mogu da daju jer su kandidati Srpske liste prekršili ustav Kosova. Po njihovim rečima, dajući ostavke uskratili su građanima usluge lokalne samouprave. A druga, krupnija „zamerka“ kandidatima Srpske liste je da su u svojim ostavkama napisali Kosovo i Metohija, a ne Kosovo. Zbog svega toga, traže da se o kandidaturama izjasni Ustavni sud Kosova. I na kraju, dva člana CIK-a su od srpskih kandidata zatražili da se distanciraju od uticaja Beograda i politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Politikolog Dragomir Anđelković kaže da ovakve zahteve Albanca ne vidi kao ništa drugo nego kao direktno sabotiranje svih dogovora Beograda i Prištine.

„Beograd i Priština nemaju dogovor o normalizaciji odnosa, gde mi Kosovo kao državu prihvatamo. Briselski sporazum podrazumeva uključivanje Srba u sistem lokalne samouprave na Kosovu i on je tehničke prirode, dakle, bez statusnih elemenata“, navodi Anđelković. 

On kaže da ako albanske vlasti ovako nastave da se ponašaju, onda je došlo vreme da Srbija direktno uspostavi svoje opštine na severu Kosova:

„Takođe, i da bude spremna da na svaki način štiti naš narod i njegove interese. Jer pokušaj pretvaranja tehničkih aranžmana u statusne je nešto što ne sme da se dopusti“, ističe Anđelković. 

Za potvrđivanje kandidata prijavljenih za učešće na izborima za gradonačelnike četiri opštine na Severu potrebno je osam glasova redovnog sastava komisije, odnosno dve trećine glasova. Međutim, trenutni sastav komisije broji devet, umesto predviđenih jedanaest članova ovog regulatornog tela, zbog čega izostankom glasa samo jednog od trenutnih članova CIK-a potvrđivanje prijavljenih kandidata može da bude privremeno blokirano.

Član CIK-a izabran na predlog Srpske liste Stevan Veselinović istakao je da je SL podnela prijavu u skladu sa zakonom.

„Ne bi trebalo da se protivite kandidatima koje je predložila Srpska lista“, rekao je Veselinović, navodi „Koha“.

I član LDK u CIK-u Fljorijan Duši izrazio je bojazan zbog presedana koji bi mogao da se desi nepotvrđivanjem kandidata Srpske liste.

„Ideja da nemaju pravo da se ponovo kandiduju, jer su podneli ostavke, stvorila bi opasan presedan. Dešavalo se da su partije srušile sebe na osnovu usmenih predloga, prema tome, znači da bi i njima trebalo zabraniti kandidovanje. Treba da izbegnemo donošenje političkih ocena koje se ne odnose na CIK“, rekao je Duši, javlja „Koha“.

I predsednica CIK-a Valjdete Daka pozvala je sve članove da sprovedu zakon i uzdrže se od političkih uticaja, prenela je „Koha“.

Prema kosovskom Zakonu o opštim izborima, na odluke CIK-a, uključujući i odbijanje potvrde kandidata, politički subjekti se mogu žaliti Izbornoj komisiji za molbe i žalbe. Članove ove komisije imenuje predsednik Vrhovnog suda iz redova sudija Vrhovnog suda i Osnovnih sudova.

Prema kosovskom ustavu, CIK broji 11 članova, od kojih 10 imenuju parlamentarne grupe, a jedanaesti član i ujedno predsedavajući ovog tela dolazi iz redova Vrhovnog ili Apelacionog suda. Međutim, krajem marta, nakon skoro godinu dana blokade, kosovski predsednik Hašim Tači je imenovao samo osam od deset članova CIK-a. Zbog ovakve odluke, kojom nisu imenovani svi članovi CIK-a, šefovi parlamentarnih grupa PSD, NISMA i AAK podneli su i zahtev za ocenu ustavnosti te odluke Ustavnom sudu Kosova. Istog dana kada je ovaj zahtev za ocenu ustavnosti podnet, stigla je i vest o raspisivanju izbora za gradonačelnike četiri opštine na Severu za 19. maj.

Pročitajte OVDE kakvo je to upozorenje stiglo a tiče se Kosova.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA