Najnovije

DVA SCENARIJA ZA MAKEDONIJU: Ili će Albanci odlučiti ko će biti predsednik ili je na pomolu nova kriza!

Uz slabu izlaznost u prvom krugu (manje od 50 odsto), kako se i očekivalo, Severnu Makedoniju čeka drugi krug izbora za predsednika, koji će se održati 5. maja. Pretpostavlja se da će u drugom krugu pobediti kandidat Zorana Zaeva, jer bi glas mogli da mu daju albanski glasači.

Severna Makedonija (Foto: Jutjub)

Iako su Stevo Pendarovski, kandidat vladajućih Socijaldemokrata premijera Zorana Zaeva i još desetak manjih koalicionih partnera, te predstavnica opozicionog desnonacionalističkog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova, praktično poravnati sa nešto više od 42 odsto glasova, čini se da bi u drugom krugu, uprkos tome, trebalo da pobedi kandidat vladajućih.

Naime, treći sa 11 odsto glasova bio je Bljerim Reka, kandidat nekoliko manjih albanskih stranaka. No, pretpostavka je da je to bio maksimum za Gordanu Siljanovsku-Davkovu, te da će za Pendarovskog glas dati i Albanci, sadašnji glasači Reke, pa će on imati taman toliko da pobedi na izborima, piše Jutarnji list.

Ali, postoji i određena "začkoljica". Naime, da bi izbori bili pravosnažni, potrebno je da se odazove bar 40 odsto birača, pa bi možda VMRO-DPMNE mogao da pribegne taktici bojkota izbora, kako bi time možda otvorili novu institucionalnu i političku krizu. Ovi izbori su osim glasanja za novog šefa države i određeni referendum o Zoranu Zaevu i njegovoj politici i savezništvu s Albancima.

Naime, upravo je Zaev zaslužan za Prespanski dogovor sa Grčkom, kojim je zemlja promenila ime u Severna Makedonija, a time i izašla iz višegodišnje izolacije te bi u junu trebalo da dobije datum pristupnih pregovora za EU, a u decembru postane punopravna članica NATO-a, što je trebalo da postane još 2009. sa Hrvatskom i Albanijom.

VMRO-DPMNE protivio se Sporazumu, i sada nastoje, ili Zaevu na vrat da stave predsednicu koja će mu praviti probleme ili pak izazovu novu krizu ako propadnu izbori, koja bi mogla da izrodi nove parlamentarne izbore i time odloži datum briselskih pregovora, čime bi Severna Makedonija bila vraćena korak unazad.

Pročitajte OVDE ko će biti prvi predsednik Severne Makedonije.

Izvor: jutarnji. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA