Najnovije

ZAUSTAVLJENA GRADNJA: Pobedili protesti? Umesto Kalemegdana i Ušća, gondola zasad na liniji Upravni sud - Ustavni sud

Upravni sud naložio zaustavljanje gradnje gondole na Kalemegdanu. U Ministarstvu građevine za N1 kažu da će poštovati odluku suda i sačekati ishoda spora.

Kalemegdan: Foto: Jutjub)

Najavljena izgradnja gondole u Beogradu još nije počela, a već je dovedena u pitanje. Na osnovu tužbe Regulatornog instituta za zaštitu životne sredine (RERI), Upravni sud doneo je rešenje da se radovi na gondoli zaustave. Iz Ministarstva građevine poručuju da će takvu odluku poštovati, i da će sačekati ishod spora.

Početna stanica gondole trebalo bi da bude Beogradska tvrđava, a krajnja Ušće. Pripremni radovi za izgradnju počeli su pre više od mesec dana. A da bi žičara prošla, palo je 150 stabala na obe strane reke. Iako je zeleno svetlo za izgradnju Ministartvo građevine dalo tek 1. aprila, radnika i bagera na terenu još nema. A da li će ih biti, zavisi od spora koji je pokrenuo Regulatorni institut.

"Odluka Upravnog suda koja je nama juče dostavljena usvaja naš zahtev i njome se praktično obustavlja izgradnja gondole", objašnjava Jovan Rajić iz RERI-ja.

"Ovo u praksi znači da do konačnog odlučivanja o tome da li je građevinska dozvola zakonita ili ne, investitor ne sme da sprovodi nikakve radove, uključujući i pripremne radove na izgradnji gondole", dodaje on.

Državna sekretarka Ministartva građevine Aleksandra Damnjanović kaže da sudska odluka biti poštovana.

"Ministarstvo ne može biti veći papa od pape, postoje ustanove, postoje državni organi, svako iz svoje nadležnosti daje svoje uslove. Uvek ćemo poštovati odluku bilo koje državne institucije, i naravno Upravnog suda. Sačekaćemo da Upravni sud reši, a onda zavisno od ishoda spora nastaviti postupak koji se tiče gondole", najavljuje Damnjanović.

Dodaje i da je sve rađeno po zakonu, uz poštovanje regulacionih planova i mišljenja struke.

"Vi znate da je za to područje donet poseban plan detaljne regulacije, kojim se na jedan detaljan, precizan način uređuje šta može i pod kojim uslovima može da se gradi upravo na tom prostoru", podseća Damnjanović.

Međutim, prema planu detaljne regulacije kulturne znamenitosti nikako ne bi smele da postanu teren za postavljanje dalekovoda, žičanih sajli za altertnativi prevoz. Upravo zbog toga, u Regulatornom institutu ocenjuje da je građevinska dozvola izdata nezakonito.

"Počev od planskog dokumenta, planskog osnova i planske dokumentacije koja nije međusobno usklađena, zatim do procene uticaja na životnu sredinu koja nije urađena, do toga da je izrada procene uticaja bila obavezna pre prijave radova", ističe Jovan Rajić.

Poslanici dela opozicije podneli su incijativu Ustavnom sudu kojom traže ocenu ustavnosti plana detaljne regulacije za izgradnju gondole u Beogradu, koju prema rečima samostalne poslanice Sonje Pavlović, vide kao štetan projekat.

"Ako je gospodin Vesić rekao da želi da ostavi trag u Beogradu, on je Beograd poorao, znači on je ostavio brazde koje će na dugi vremenski period biti štetne po ovaj grad, neke neće moći ni da se isprave, a sve to će plaćati građani ne samo Beograda, već cele Srbije", upozorava ona.

Iz kabineta gradonačelnika na novonastalu situaciju muk. Na naša pitanja o rešenju Upravnog suda nije stigao nikakav odgovor. Podsetimo, glas protiv izgradnje gondole do sada su dala mnoga stručna, naučna i građanska udruženja, kao i odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti.

Pročitajte OVDE šta je to poražavajuće a tiče se Srbije.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA