Najnovije

PATRIJARH UPUTIO VASKRŠNJU POSLANICU: Zagrlimo i one koji nas ne vole i oprostimo im!

Patrijarh srpski je pozvao vernike da se u godini, u kojoj srpska Crkva slavi svoj veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti, molimo za punoću srpskog naroda, koji živi u otadžbini i u rasejanju. Patrijarh srpski Irinej uputio je povodom predstojećeg Vaskrsa Poslanicu i pozvao da po ugledu na Hrista zagrlimo jedini druge ne samo one koji nas vole, već i neprijatelje naše i oprostimo im kao što je Gospod nama oprostio grehe naše, rekavši: „Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine“.

Patrijarh Irinej (Foto: Jutjub)

Patrijarh srpski je pozvao vernike da se u godini, u kojoj srpska Crkva slavi svoj veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti, molimo za srpski narod koji živi u otadžbini i u rasejanju. Takođe, pozvao je vernike da se raduju Vaskrsenju Hristovom i da u ljubavi i slozi čuvaju jedinstvo svete Crkve, da nikada svoje lične ili bilo čije zemaljske interese ne pretpostavljaju interesu Crkve Hristove, ali ni sveopštem ljudskom dobru.

- Sa posebnim milosrđem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine - poručio je patrijarh Irinej.

Poručio je i da raznovrsna i bezbrojna razočaranja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju naše duše. Svuda oko nas, ukazao je, vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje.

- LJude vrlinskog života klevetaju i progone. To se odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu nego i u globalnim razmerama. Svedoci smo da se danas u celom svetu osnovne hrišćanske vrednosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću ne samo hrišćanstvu tuđi nego i njemu potpuno suprotni sistemi vrednosti - naveo je patrijarh u Vaskršnjoj poslanici.

U tako izopačenom svetu, ukazao je, pravoslavni hrišćani su pozvani da svojim primerom svedoče, bližnjima i daljnjima, pobedu života nad smrću i smisla nad besmislom.

- Crkva ne sme da živi samo za sebe kao zatvorena religijska zajednica, zaokupljena samo pitanjima lične pobožnosti. Dužna je da radošću i iskustvom Vaskrsenja bude činilac mira i pomirenja, ljubavi i solidarnosti, u svecelom čovečanstvu - naveo je poglavar SPC.

Irinej je pozvao verujući narod da se zapita kakva je to naša vera i da li zaista veruju da je Hristos vaskrsao iz mrtvih, te da li taj događaj ima presudne, spasonosne posledice za nas i za naš život. U odgovoru na to pitanje, kaže, leže i odgovori na sve naše nevolje, strahove i nesigurnosti, na sva naša iskušenja, moralne, društvene, nacionalne i sve druge izazove, ličnog i globalnog karaktera.

- Bog je sobom kao večnom ljubavlju, svojim rukama raširenim na krstu, zagrlio sve ljude i svu tvorevinu i uselio se u nas, pun blagodati i istine - kaže patrijarh.

Citirajući Vladiku Nikolaja, koji je rekao: – Da ne postoje reči: oprosti mi! i neka ti je prosto! ljudski život bi bio potpuno nepodnošliv - patrijarh je poručio:

- Oprostimo dakle jedni drugima! Pomirimo se jedni sa drugima! Zagrlimo jedni druge i hođamo svetim putem božanske ljubavi! Svedočimo ljubav i njome živimo! - naveo je patrijarh i pozvao vernike širom vaseljene da dan Vaskrsenja prosvetle slavjem i zagrljajem, uz tradicionalni pozdrav – Hristos Vaskrse.

Haos u studiju zbog Kosova. Pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Vučić je egomanijak i kukavica ! - Feđa Dimović

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA