Najnovije

POČELI PREGOVORI O SIRIJI: Stigle sve delegacije, a ovo će biti glavna tema! (VIDEO)

U Kazahstanu je danas počela peta runda pregovora o Siriji pod okriljem Rusije, Irana i Turske, a prisutne su i delegacije sirijskih vlasti i opozicije.

Astana (Foto: Jutjub)

"Sve delegacije koje su planirane da učestvuju u ovoj važnoj fazi pregovora na kojoj će zaraćene strane razgovarati o formiranju "zona bez sukoba" su stigle u Astanu", izjavio je jutros šef kazahstanske diplomatije Kairat Abdrakhmanov, prenosi agencija Anadolija.
Devetočlana delegacija naoružanih opozicionih grupa stigla je u Astanu kako bi učestvovala na indirektnim pregovorima s delegacijom sirijskog predsednika Bašara al-Asada, prenela je kazahstanska novinska agencija Kazinform.
Abdrakhmanov je rekao da će glavna tema pregovora biti određivanje granica i drugih sadržaja vezanih za uspostavljanje nekonfliktnih zona u Siriji, a što su načelno na majskoj četvrtoj rundi pregovora dogovorile delegacije Turske, Rusije i Irana.
Pregovori u Astani održavaju se paralelno s pregovorima u evropskom sedištu UN-a u Ženevi.
Sirijska vojska saopštila je uoči početka pregovora u Kazahstanu da je privremeno prekinula borbe na jugu zemlje i da će to primirje trajati do 6. jula. 
Uz posredstvo Turske i Rusije u Siriji je 30. decembra prošle godine postignut načelni dogovor o prekidu sukoba, a u januaru su počeli pregovori u Astani koji za cilj imaju kreiranje mehanizma implementacije primirja. Turska je garant poštivanja primirja od sirijske opozicije, a Rusija i Iran kao saveznici sirijskog predsednika garantuju poštovanje sporazuma s te strane.
Duboka politička i sigurnosna kriza u Siriji eskalirala je u građanski rat početkom 2011. godine.
Pročitajte OVDE zašto je Tilerson priznao poraz SAD u Siriji?
Izvor: Al DŽazira Balkans

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin smatra da bi najbolji ishod mirovnih pregovora u Astani bio kada bi ih spojili sa ženevskim.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA