Najnovije

Srbija neće u NATO

Lažna država Kosovo i pokušaj stvaranja velike Albanije i dalje su najveća pretnja na Balkanu, istakao je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin na osmoj Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti. Na ovom skupu okupili su se eksperti za bezbednost iz celog sveta, a prisutno je oko 30 ministara odbrane.

Vulin (Foto: Ministratsvo odbrane Srbije)

Boravak u Moskvi bio je prilika za još jedan sastanak Vulina sa Sergejem Šojguom, ministrom odbrane Rusije. Na sastanku je konstatovano da je vojnotehnička saradnja dve zemlje na najvišem nivou u istoriji.

Ministri su se složili da je učešće na zajedničkim vežbama značajno za vojske obe države i posebno istakli da se odnosi vojnika Srbije i Rusije na najbolji način učvršćuju na terenu.

Srpski ministar odbrane ovom prilikom je istakao značaj dobrih odnosa predsednika Rusije Vladimira Putina i Srbije Aleksandra Vučića u saradnji na polju odbrane, a pozvao je i Šojgua da poseti Srbiju, što bi trebalo i da se ostvari do kraja ove godine.

U svom izlaganju „Bezbednost Balkana između globalnih izazova i regionalnog nasleđa”, koje je održao na plenarnoj sednici konferencije, Vulin je podsetio na 20. godišnjicu NATO agresije i njene posledice, pre svega kad je reč o Kosovu i Metohiji.

Istakao je da je Srbija izabrala vojnu neutralnost i da neće biti članica vojnih saveza, makar ostala i poslednja država u Evropi koja nije u NATO-u.

„Unipolarni svet doživeo je svoj vrhunac 1999. godine. Sve je bilo dozvoljeno, sve je bilo moguće. Sila je bila opravdanje sama po sebi. Nije vam trebalo opravdanje da napadnete bilo koga, da uzmete bilo šta. Te godine unipolarni svet je umro jer su slobodni narodi shvatili da ono što im je govoreno o vladavini ljudskih prava, o demokratiji kao univerzalnoj vrednosti, jeste samo opravdanje za vladavinu velikih i moćnih”, rekao je Vulin.

„Tragedija iz 1999. godine, kada je 19 zemalja NATO-a izvršilo agresiju na Srbiju, poslužila je da izvučemo pouku da bez međunarodnog prava i sistema kolektivne bezbednosti svet ide u tragediju i nesreću”, naglasio je Vulin.

Prethodno je prisutne na konferenciji u ime predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina pozdravio Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti RF. Uvodna izlaganja održali su ruski ministri odbrane i spoljnih poslova Sergej Šojgu i Sergej Lavrov. Vulin je govorio na prvom plenarnom zasedanju, zajedno sa ministrom odbrane Belorusije Andrejem Ravkovim i generalom Valerijem Garasimovom, načelnikom Generalštaba Oružanih snaga RF.

Britanska služba kreće u obračun na Balkanu! Koji političari, oficiri i vladike su na udaru pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA