Najnovije

ZAPAD U PANICI: Nova ruska podmornica je u stanju da projektuje veću količinu smrtonosne radijacije od celokupnog nuklearnog arsenala SAD

Zapadni mediji su rezignirano reagovali na spuštanje u vodu nove ruske atomske podmornice „Belgorod“. Naime,njihovi eksperti su impresionirani ogromnim dimenzijama nove podmornice, koja će nositi dron-torpeda interkontinentalnog dometa „Posejdon“, ali i novi podvodni hidroakustični sistem globalnog monitoringa „Harmonija“.

Ilustracija (Foto: OAO PO Sevmaš)

Internet sajt Popular Mechanics se u svojoj publikaciji pre svega koncentrisao na pitanja tehničke prirode:

„Belgorod“ po dimenzijama spada u jednu od najvećih podmornica na svetu, uključujući tu i plovila koje se nalaze u sastavu američke flote. Podmornica je dugačka 600 funti (184 metra), a njen ukupan deplasman je veći nego kod linijskih bojnih brodova iz vremena Prvog svetskog rata. NJena maksimalna dubina plovljenja je takođe izuzetna, i dostiže 500 metara.“- prenosi svoje prve impresije autor, koji je napisao ovaj tekst. NJegove su procene da će podmornica po svom deplasmanu premašiti 30 hiljada tona, što je npr. duplo više u odnosu na američke strategijske nuklearne podmornice treće generacije tipa „Ohajo“. Ukoliko se ove cifre ispostave kao tačne, onda će „Belgorod“ po svojim dimenzijama pravazići najveću nuklearnu podmornicu koja je do sada ikada napravljena, a koja pripada klasi gigantskih podvodnih raketonosaca 941 „Akula“.

U tekstu se precizira i osnovna namena ove podmornice. Ona će postati platforma-nosač za druge tipove podvodnih plovila. Komanda nad ovom podmoricom će formalno biti potčinjena ratnoj mornarici, dok će u stvarnosti njena funkcija biti u okviru Glavne komande dubokovodnih istraživanja (GUGI).

Međutim, autori teksta priznaju, da se mnogi tehničko-taktički detalji koji su vezani za ovu podmornicu i dalje nagađaju: „Rusija ima više uspeha od SAD kada je u pitanju skrivanje svojih podmornica od neželjenog curenja podataka“ govori se u tekstu. Poznat je slučaj vezan za objavljivanje tehničkih detalja iz projekta novih strategijskih podmornica klase „Kolumbija“, koja treba da zamene strategijske podmornice klase „Ohajo“.

Američki ekspert za podvodne borbene efektive Hju Saton je u intervjuu za internet portal Popular Mechanics rekao, da će „Belgorod“ u svojoj opremi imati globalni podvodni hidroakustični sistem za totalni monitoring „Harmonija“, koji može da pokrije ogromno vodeno prostranstvo (mora i okeani). Druga operativna mogućnost će biti sposobnost izvođenja specijalnih operacija sa mini-podmornicom „Lošarik“, ili dubokovodnim bespilotnim batiskafom „Klavesin 2R-PM“.

Međutim, sve će to biti sporedno u odnosu na šest bespilotnih dron-torpeda interkontinentalnog dometa „Posejdon“, koliko će ova gigantska podmornica moći da ponese.

Američki internet portal The Washington Free Bacon se u svom tekstu koncentrisao na osnovno udarno naoružanje podmornice „Belgorod“ koji će se sastojati od dron-torpeda „Posejdon“. Autori ovog teksta navode, da će prema podacima zapadnih obaveštajnih službi samo jedan „Posejdon“ moći da nosi termonuklearnu bojevu glavu snage nekoliko desetina megatona. Oni su tom prilikom naglasili da SAD u ovom času nemaju oružje koje se može porediti sa ovim ruskim „kolosom“.

U tekstu se citira izjava generala američkog ratnog vazduhoplovstva DŽona Hajtena, koji je pojavu dron-torpeda tipa „Posejdon“ okarakterisao kao direktnu pretnju po SAD, na koju ova država mora hitno da reaguje. I bivši činovnik u Pentagonu, Mark Šnajder, se samo nadovezao na ovu priču tako što je dao još „zlokobnije“ prognoze u kojoj je naveo, da će jedna ruska podmornica (misli se na „Belgorod“) biti u stanju da projektuje veću količinu smrtonosne radijacije od celokupnog nuklearnog arsenala koje trenutno poseduju SAD.

Međutim, predstavnici ruske ratne mornarice su više puta ponovili da će dron-torpeda tipa „Posejdon“ biti defanzivno oružje strategijskog obuzdavanja/odmazde, koja nisu namenjena za izvođenje prvog udara.

Francuski ratni brod napravio haos! Amerikanci opomenuti - Peking neće imati milosti! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA