Najnovije

PRELOMNA TAČKA - BERLIN: Šta će sastanak sa Merkelovom i Makronom značiti za budućnost Kosova?

Preliminaran a još manje konačan sporazum "ne", ali "da" za ponovno pokretanje dijaloga. U najkraćem, to su očekivanja od skupa u Berlinu koji se održava 29. aprila u Berlinu na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i Francuskog predsednika Emanuela Makrona, uz srpske i prištinske zvaničnike.

Sa protesta u Beogradu (Foto: Pravda)

Ovaj sastanak izaziva veliko interesovanje, pošto će biti prvi posle nekoliko meseci na kome će biti reči o odnosima Beograda i Prištine, i to uz prisustvo predsednika i premijera obe strane.

Zanimljivo je i to da će na njemu biti predstavnici EU institucija, poput šefice evropske diplomatije Federike Mogerini koja je do sada bila posrednik u dijalogu, ali da su ga sazvali lideri dve najmoćnije države Unije, Nemačke i Francuske.

Očekivanja od susreta su raznolika, ali niko ne može sa sigurnošću da tvrdi šta će se konkretno i dogoditi...

Lindzi: Pokušaj da se pokrene dijalog

- Biće pokušaja da se ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine - smatra profesor Londonske škole ekonomije DŽejms Ker-Lindzi.

Istovremeno, on upozorava da druge zemlje ne bi smele da određuju, a kamoli da ograničavaju šta će biti postignuto u dijalogu. Prema pojedinim izveštajima, kaže on za EWB, sastanak u Berlinu je nova, velika inicijativa, dok drugi smatraju da se radi o "inventarizaciji" postignutog. On dodaje da je njegov utisak da će se dogoditi "nešto između", a da je sastanak oranizovan pre svega kako bi se dijalog ponovo pokrenuo.

- Postoji verovatnoća da se okupljaju sve strane kako bi se stvorili uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine kroz pronalazak kompromisnih rešenja za probleme koji su doveli do obustave pregovora - priča Lindzi.

Takođe, naveo je da se dijalogu mora pristupiti sa dve tačke: prva je da je izmena granica možda najbolji način da se reše problemi, a druga da države nemaju pravo da određuju, još manje da ograničavaju šta će biti postignuto u dijalogu Beograda i Prišitne.

Han: Rešavanje blokade

Sličnog stava je i evropski komesar za proširenje Johanes Han, koji je naveo da bi glavni cilj sastanka u Berlinu trebalo da bude rešavanje blokade dijaloga između Beograda i Prištine. Međutim, navodi, rešenje mora doći od obe strane, mora biti održivo, i na kraju dovesti do sporazuma.

- Spolja nametnuto rešenje ne može da funkcioniše - rekao je Han ju za nemačku agenciju "Handelsblat".

Crnobrnja: Rasprava Nemačke i Francuske, a ne EU

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja ocenjuje da na predstojećem sastanku u Berlinu, "o Kosovu i Metohiji neće raspravljati EU već Nemačka i Francuska, što je svojevrstan presedan". On je istakao i da ne očekuje da će na njemu biti postignut bilo kakav dogovor.

On je za TV Prva rekao da se slaže sa ocenom bivšeg zvaničnika američke administracije Brajana Hojta Jija, koji je rekao da sastanak u Berlinu nije presudan za dijalog Beograda i Prištine, da pruža određenu priliku, ali da nije odlučujući za budućnost razgovora.

- Šanse da se nešto konkretno postigne u Berlinu nisu velike - kazao je on, i naveo da nije uobičajeno da dve najjače evropske sile u ime cele EU rešavaju bilo koji interni ili spoljnopolitički problem.

Upravo tu situaciju, on ocenjuje kao pozicioniranje Nemačke i Francuske pred predstojeće izbore za Evropski parlament.

Drecun: Politika "nove Evrope"

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ne očekuje da će u Berlinu biti odblokiran dijalog Beograda i Prištine imajući u vidu da je Srbija, kako kaže, izričita da bez ukidanja taksi na srpsku robu nema nastavka razgovora, a da EU i međunarodna zajednica do sada nisu preduzele ozbiljnije korake da primoraju albansku stranu da ih povuče.

Drecun je za TV Pink predstojeći sastanak u nemačkoj prestonici ocenio kao neizvestan, ali da ne očekuje da će biti postignut napredak koji bi oživeo dijalog Beograda i Prištine.

- Srbija je otvoreno rekla da bez povlačenja taksi nema nastavka dijaloga. Ako se budu vršili pritisci na Srbiju, uveren sam da će biti odbijeni i zato je važna podrška Rusije i Kine koje su stalne članice Saveta bezbednosti - rekao je Drecun.

NJegova pretpostavka je da će zvaničnici EU biti prisutni na sastanku, ali da će biti u drugom planu pošto francusko-nemački dvojac preuzima inicijativu da bi, smatra Drecun, pokazao kako bi izgledala spoljna politika ''nove Evrope''.

Dačić: Ne delim Tačijev entuzijazam

Srpski šef diplomatije kazao je da ne deli entuzijazam kosovskog predsednika Hašima Tačija da je ove godine moguće postići sporazum sa Srbijom, "jer Albanci pod tim podrazumevaju da Beograd prizna samoproglašeno Kosovo".

On je ponovio stav Beograda da se dijalog neće nastaviti dok Priština ne ukine takse, i poručio da je Srbija spremna za kompromis.

- Ne može se doći do konačnog rešenja bez sporazuma. Ako su spremni za sporazum, delim entuzijazam, ali nisu - rekao je Dačić za rusku televiziju RT.

Pročitajte OVDE šta je to Vučić priznao u Pekingu.

Izvor: Tanjug/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA