Najnovije

RUSKO OSTRVO KOJE KONTROLIŠE NATO MORE: Iz Kalinjingrada guše sve NATO-veze na teritoriji bar dve trećine Evrope

Amerikanci su 90-ih godina činili sve što je bilo u njihovoj moći da potpuno unište rusku špijunažu. Kao što su uništili istočnonemački Štazi.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Iste planove su imali i sa ruskom armijom, u uverenju da neće morati mnogo ni da se potrude jer će sama od sebe degradirati toliko da će Rusija biti tek „Gornja Volta sa nuklearnim bombama“ koje neće rešavati ništa. Verovali su da će protiv njih biti dovoljni protivraketni štitovi na teritoriji Poljske i Rumunije.

Tvrdo verovali, a poslednjih godina se sve češće sve neprijatnije iznenađuju.

Posle hipersoničnih raketa „Kinžal“ i „Avangard“, suočili su se i sa ruskim strateškim sistemom za radioelektronsku borbu „Murmansk-BN“. Ne zvuči zastrašujuće, ali je prvi utisak varljiv.        

„Murmansk-BN“, koji je nedavno postavljen u 841-om centru za radioelektronsku borbu ruske Baltičke (ratne) flote a nalazi se pored Kalinjingrada, drži pod kontrolom sve vojne radio-veze na teritoriji najvećeg dela Evrope (najmanje dve trećine).

Još preciznije: taj sistem guši i kontroliše vojne kanale veze i upravljanja jedinicama u krugu od 5.000 do 8.000 kilometara!

Sistem koji je postavljen nedaleko od Kalinjingrada u stanju je – kako tvrde ruski specijalizovani mediji, da liši veze sve protivničke ratne brodove, avione, bespilotne letelice i štabove koji se nađu u tom `krugu`.

„Murmansk-BN“ se prethodno odlično pokazao za vreme vojne vežbe u okvirima Baltičke flote.       

„Murmansk-BN“ je automatizovani sistem za ometanje i gušenje svih vrsta veze u kratkotalasnom dijapazonu.

NJegovi tvorci tvrde da po snazi nekoliko puta nadmašuje sve konkurente. Zahvaljujući, pored ostalog, antenama-jarbolima, čiji vrhovi se po potrebi mogu dići i do 32 metra u visinu, i niskofrekventnih antena-lepeza.        

„Murmansk-BN“ automatizovano `upija` podatke o svim izvorima kratkotalasnih signala, klasifikuje ih i sam opredeljuje koje smetnje ih mogu najuspešnije `neutralisati`.

Sa njim, Rusija iz Kalinjingrada kontroliše celu Skandinaviju, celo Baltičko more, Centralni i nemali deo zapadne Evrope.

„Kratkotalasni dijapazon“ nije slučajan jer se koristi za vezu na velikim rastojanjima između ratnih brodova, aviona i dronova.

Kako Rusi i Kinezi šalju snažnu vojnu poruku Amerikancima saznajte OVDE.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA